Wat is een sporthart?

Een sporthart is een hartaandoening die kan optreden bij mensen die dagelijks meer dan een uur sporten. Als je een atleet bent dan is een sporthart niet perse slecht voor je, een sporthart is daarom niet de reden waarom jonge atleten of professioneel sporters plotseling overlijden. Een persoon met een sporthart merkt er meestal niets van, ook al zorgt het voor veranderingen in het hart. Een sporthart hoeft niet behandeld te worden, maar om andere ernstige hartproblemen uit te sluiten is het echter wel belangrijk om een diagnose te stellen.

sporthart

Spieren groeien door inspanning, dus ook het hart. Sporten waarbij het houdingsvermogen wordt getraind zoals hardlopen, fietsen en zwemmen kunnen het hart groter maken. Hierdoor kan er met elke hartslag meer bloed gepompt worden. Een intensieve training, zoals sprinten of Crossfit, verhoogt dit pompvermogen doordat het de wanden van het hart dikker maakt.

Misschien kun je je voorstellen dat een atleet die dagelijks hard traint een buitengewoon hart kan ontwikkelen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een bodybuilder, maar dan in het lichaam. Het hart wordt door vele trainingen groter en dikker, tevens kan het hartritme veranderen. In rust kan een atleet een hele lage hartslag hebben, in sommige gevallen slechts 35 slagen per minuut.

Wanneer er een ECG van het hart wordt gemaakt dan kunnen de elektrische impulsen afwijkende routes door het hart nemen. Een abnormale uitkomst is dan het gevolg. Al deze veranderingen van het hart wordt een sporthart genoemd.

wat is sporthart

Is een sporthart gevaarlijk?

Wanneer een hart vergroot is, het ritme verandert en afwijkende resultaten toont op een ECG dan denk je al snel aan ernstige hartproblemen. Maar een sporthart is niet schadelijk. Deze veranderingen die het hart van een atleet toont zijn het bewijs dat het lichaam zich aanpast op het vereiste werk wat het moet doen.

Heb je als atleet pijn op de borst, onregelmatige slagen of val je wel eens flauw, dan moet het probleem opgespoord worden middels een medisch onderzoek. Een arts zal dan tests uitvoeren om te zien of de symptomen een gevolg zijn van het aanpassende lichaam aan de training, of dat er een afwijking is. De arts zal deze test meestal uitvoeren met een echo of een elektrocardiogram.

Er zijn helaas voorbeelden van atleten die echt hartproblemen hebben. Dan vallen atleten die ogenschijnlijk gezond waren tijdens een wedstrijd of training neer op het veld. In vrijwel alle gevallen komt dit door een onverwachte aandoening van het hart, zeker niet door een sporthart.

Hoe wordt een sporthart behandeld?

Een sporthart is een onschadelijke aandoening van het hart, daarom is er geen reden tot behandelen. Als je toch last hebt van pijn op de borst, duizeligheid of flauwvallen dan is het verstandig een arts te raadplegen. Is een sporthart bij je vastgesteld en wil je weer een ‘normaal’ hart? Dan hoef je alleen maar te stoppen met hard trainen. Het hart zal dan vanzelf terugkeren naar normale proporties. Het is echter verstandig om nooit abrupt met trainen te stoppen of überhaupt compleet te stoppen. Bouw in zo’n geval langzaam af naar een trainingsprogramma van enkele (niet hoog intensieve) trainingen per week.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport