Tips om kinderen te leren bewegen

Ben jij ouder van jonge kinderen of train jij kinderen en wil jij jouw kinderen of de kinderen die jij training geeft goed leren bewegen? Ben jij op zoek naar tips om kinderen te laten bewegen? Kinderen leren bewegen is belangrijk voor hun motoriek en ontwikkeling. Hoe eerder een kind begint met bewegen hoe beter het is. Wil jij tips ontvangen om kinderen te leren bewegen? In dit artikel helpen we je op weg.

kind leren bewegen

Waarom is beweging zo belangrijk voor kinderen?

Een goede motoriek is belangrijk voor kinderen en volwassenen. Hoe eerder kinderen zich op dit gebied ontwikkelen hoe meer profijt zij daarvan zullen ondervinden. Een kind dat als jonge leeftijd al volop in beweging is, zal later beter kunnen bewegen dan een kind dat maar weinig beweegt. Dit klinkt natuurlijk heel logisch. Maar hoe krijg je een kind nou in beweging? Bij het ene kind is dit geen probleem en ben jij als ouder, leraar of trainer voornamelijk achter kinderen aan, aan het lopen om ze rustig te krijgen. Bij een ander kind is het nogal een hele opgave om hem of haar in beweging te krijgen. Dit heeft te maken met het karakter van het kind. Om kinderen tot beweging te krijgen geven we jou een aantal tips.

Leer kinderen vroeg de grondvormen van bewegen

De grondvormen van bewegen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door kinderen zo vroeg mogelijk met zoveel mogelijk van de grondvormen in aanraking te laten komen vergroot je de kans op het plezier van kinderen in bewegen. De grondvormen van bewegen zijn.

  • Balanceren
  • Stoeien en vechten
  • Gaan en lopen
  • Springen en landen
  • Rollen, duiken en draaien
  • Gooien en vangen, werpen en slaan
  • Trappen en schieten
  • Klimmen en klauteren
  • Zwaaien
  • Bewegen op muziek

Er zijn voor alle jeugdgroepen tientallen oefeningen te bedenken waarbij deze oefeningen terugkomen. Een heel bekend spel waarbij al deze vormen terugkomen en waarbij kinderen vaak helemaal uit hun dak gaan is het welbekende ‘apenkooien’. Zet een circuit uit en laat kinderen zoveel mogelijk grondvormen uitoefenen.

kinderen leren bewegen

Maak bewegen leuk en normaal

Beweging moet vanzelfsprekend worden voor kinderen. Door kinderen op jonge leeftijd al veelvuldig te laten bewegen en sporten zorg je er als ouder, verzorger, trainer of leraar voor dat kinderen bewegen als de normaal wordt. Door oefeningen en spelletjes te verzinnen waarbij kinderen hun energie kwijtraken, samen kunnen spelen en wanneer zij wat ouder worden ook het competitiegevoel ervaren zorg je ervoor dat kinderen plezier in hun doen krijgen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport