Wat is cardiovasculaire training?

Heb je gehoord van cardiovasculaire training? Vraag jij je af wat cardiovasculaire training betekent? In dit artikel gaan we daar inhoudelijk op in.

Wat betekent cardiovasculaire training

Cardiovasculaire training is een begrip die niet iedereen kent. Toch is de kans groot dat je het wel kent maar in een andere uitdrukking. De afkorting van cardiovasculaire training is namelijk cardio. En cardio is iets waar veel sporters wel bekend mee zijn.

cardio training

Wat is cardio?

Cardio is een vorm van fitness die aerobe wordt genoemd.  Aerobe staat, als je het plat slaat voor zuurstof en is een type training die bestemd is voor het behouden van conditie, verbeteren van de conditie en het verbranden van vet.

cardiovasculaire training

Tip: bekijk het uitgebreide Body en Fit assortiment

Aerobe en anaerobe

Er zijn logischerwijs meerdere fitnessvormen. Om de cardiovasculaire training of aerobe vorm te verduidelijken vergelijken we het met de anaerobe fitnessvorm.

Waar aerobe voor zuurstof staat, staat anaerobe voor gebrek/geen zuurstof. Om dat duidelijker te maken nemen we een voorbeeld met je door.

Bij zware en intensieve trainingen zoals HIIT-trainingen, intensieve sprint trainingen en krachttrainingen verzuren je spieren op ten duur. Verzuring treedt op wanneer je spieren te weinig zuurstof ontvangen. Ze stikken als het ware. Zo’n type training is dus een anaerobe training. Een training zonder zuurstof.

Dat is heel anders bij een aerobe training. Een aerobe training is een stuk minder intensief. Je kunt de training lang volhouden en is gestoeld op zuurstof, je spieren zullen bij dit type training daarom ook niet verzuren. Voorbeeld sporten zijn: joggen, fietsen, roeien, crosstrainer.

cardiovasculair

Verschillende effecten

Het verschil is tijdens een training duidelijk te voelen. Maar naast dat hebben de verschillende vormen ook verschillende effecten. Je traint per trainingsvorm je lichaam op een andere manier.

Bij een aerobe training (training met zuurstof) train je het uithoudingsvermogen. Dit type training is perfect wanneer je jouw conditie wilt verbeteren.

Zodra je zwaarder en intensiever gaat trainen en dus zonder zuurstof trainen gaat (anaerobe), verbeter je jouw lactaat tolerantie. Dit draagt bij aan het uitstellen van de verzuring waardoor je langer een intensieve training of wedstrijd kunt volhouden. Ideaal wanneer je het maximale uit jouw prestaties wilt halen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport