Nachtrust bevorderen: hoe doe je dat?

Zoals je waarschijnlijk wel weet is slapen ontzettend belangrijk. Zeker voor een fanatiek sporter. Dit omdat het lichaam tijdens je slaap hersteld van de inspanning. Echter is ‘goed’ slapen en voldoende rusten allesbehalve normaal. In dit artikel nemen we tips met je door. Tips die je helpen bij het verbeteren van je nachtrust.

betere nachtrust

Zelfde slaapuren aanhouden

Het is belangrijk om regelmaat in je slaap te krijgen. Daarom is het advies om hetzelfde aantal slaapuren aan te houden. Dat betekent dus, dat of het nou weekend is of niet je voor hetzelfde aantal uur slaap gaat. Het inhalen van slaap of in het weekend flink doorslapen wordt in die zin dan ook afgeraden. Dit omdat je jouw biologische klok ermee in de war brengt.

Slaaphouding

De beste slaaphouding is op je zij liggen met je knieën licht opgetrokken. In deze houding adem je het makkelijkst, snurk je het minst en heb je minder last van oprispingen. Hierdoor slaap je dieper en ben je aan het einde van de rit beter uitgerust.

Weg met die telefoon

Vandaag de dag kunnen we niet meer zonder de telefoon. Het is zelfs zo dat we in bed, vlak voor dat we gaan slapen, we de laatste mailtjes, appjes en nieuwtjes gaan checken. Niet erg slim als je nagaat dat je brein hierdoor aan het werk wordt gezet. De kans dat je vroeg het slaap weet te vatten neemt hierdoor af. Leg je telefoon dus weg! Het liefst helemaal uit je kamer.

telefoon weg nachtrust

Ga offline

Hierboven behandelen we het al even in het kort. Echter doen we er nog een stapje bovenop. Het beste is namelijk om helemaal offline te gaan. En dan niet alleen op het moment dat je al in bed ligt. Maar al een uur daarvoor. Met offline gaan bedoelen we geen telefoon, geen laptop en geen televisie. De redenen hierachter zijn simpel:

  1. Het licht van de schermen verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine
  2. Je brein blijft is en blijft actief

Temperatuur

Het is belangrijk dat je in een ruimte slaapt waar de temperatuur optimaal is. Echter is het lastig om aan te geven wat de ideale temperatuur is. Dit omdat dit per persoon verschillend. Echter kun je ervan uit gaan dat alles boven de 24 graden te warm is. En alles onder de 15 graden te koud.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport