10 dingen die je moét weten over Roland Garros

Roland Garros, het befaamde tennistoernooi in Parijs, biedt jaarlijks een speelveld voor ‘s werelds beste spelers. Met zijn rijke geschiedenis en unieke tradities is het evenement een ware trekpleister voor tennisliefhebbers. Van de naamgeving tot bijzondere details over de baan: in dit artikel zetten we tien verrassende feitjes over Roland Garros op een rij.

Franse gevechtspiloot Roland Garros

Je zult denken dat Roland Garros een tennisspeler was, maar dit was hij verre van: hij was een bekende Franse gevechtspiloot die vlak voor het einde van de Eerste Wereldoorlog sneuvelde. Het toernooi is in 1928 als eerbetoon naar de vlieger vernoemd, tien jaar na zijn dood.

Grand Slam toernooi

Roland Garros behoort tot één van de vier grote Grand Slam toernooien. Dit zijn de belangrijkste tenniswedstrijden ter wereld. De andere drie zijn de Australian Open, Wimbledon en de US Open. ‘Grand Slam’ betekent dat een speler alle vier de toernooien in hetzelfde kalenderjaar heeft gewonnen, wat als een uitzonderlijke mijlpaal wordt beschouwd.

Spelen op gemalen bakstenen

Roland Garros is het enige Grand Slam toernooi dat wordt gespeeld op gravel, ofwel ‘terre battue’: een oranje mengsel van gemalen bakstenen en dakpannen. Dit is in 1880 ontstaan aan de Côte d’Azur. De Engelse leden van een tennisclub in Cannes bestrooiden de grasbaan met gemalen terracotta om het gras te beschermen tegen de brandende zon.

Dikke prijzenpot

In Parijs valt flink te verdienen voor de tennissers: dit jaar was het totale prijzengeld bij elkaar bijna €50 miljoen euro. Zo konden verliezers in de eerste ronde al op een ‘troostprijs’ van 69.000 euro rekenen. Beide winnaars kregen na Roland Garros 2,3 miljoen euro op hun bankrekening bijgeschreven; de verliezend finalisten 1,15 miljoen euro!

Ballen rapen bij Roland Garros

Veel kinderen willen een handje helpen op het toernooi. Uit zo’n vierduizend kandidaten kiest de organisatie van Roland Garros jaarlijks 250 ballenjongens en -meisjes, de ‘ramasseurs de balles’. Zij rapen in totaal meer dan 50.000 tennisballen op.

Dresscode: witte hoedjes

Wat aardbeien met slagroom zijn voor Wimbledon, zijn witte panamahoeden voor Roland Garros. Elk toernooi worden er 2000 stuks van verkocht en nog eens 3000 weggegeven aan VIP’s.

Winnen op Roland Garros is pittig

Van de vier Grand Slams is Roland Garros het moeilijkst om te winnen. Er zijn maar liefst dertien spelers bij wie het graveltoernooi als enige ontbreekt op de erelijst. Onder anderen Pete Sampras, Stefan Edberg en Martina Hingis lukte het niet hun ‘career slam’ te voltooien op Roland Garros. Terwijl bijvoorbeeld Roger Federer, Novak Djokovic en Andre Agassi juist in Parijs het kwartet voltooiden.

Franse winnaars niet gezien

Voor een land met een rijke tennishistorie heeft Frankrijk maar weinig Roland Garros kampioenen voortgebracht. Eén man en één vrouw om precies te zijn: Yannick Noah in 1983 en Mary Pierce in 2000.

Roofvogels op de baan

Vogels zijn natuurlijk een enorme hinder op de tennisbaan, daarom zet Roland Garros valken en buizerds in om duiven en andere kleinere vogels weg te jagen. De namen van de drie roofvogels? Sarko, Chucky en 007!

Nederlandse topper

In 2003 zette Martin Verkerk een ongekende prestatie neer op Roland Garros: de 24-jarige blonde reus (1,95 m) had nog nooit op het graveltoernooi gespeeld, maar belandde als eerste Nederlander ooit in de finale! Helaas verloor hij, maar dit is er wel eentje voor in de boeken.

Roland Garros 2023

Een kleine maand geleden is het jaarlijkse tennisgeweld in Parijs weer losgebarsten. ‘s Werelds beste spelers zijn de strijd aangegaan wie zich een jaar lang ‘Gravelkampioen’ in het tennis mag noemen. Benieuwd hoe het de Nederlanders verging? Hier check je het verslag van Roland Garros 2023.