Is een eiwitshake gezond?

Mensen hebben verschillende redenen om eiwitshakes te drinken zoals spiergroei, herstel van blessures en gewichtsverlies. Eiwitten kun je uit veel voedingsmiddelen halen, bijna ieder natuurlijk product bevat namelijk eiwitten, zelfs groenten en aardappelen. De voedingsmiddelen die de meeste eiwitten leveren zijn vlees, melk, eieren, peulvruchten en granen. Daarnaast bieden eiwitpoeders en shakes een populaire bron om het dieet met hoogwaardige eiwitten aan te kunnen vullen.

gezonde eiwitshake

Veel mensen vragen zich af of shakes echt de nodig zijn en dat is geheel terecht. In dit artikel geven we hier het antwoord op.

Gebruik een shake als aanvulling

Ten eerste is het belangrijk om te noemen dat eiwitshakes een voedingssupplement zijn. Dat zijn producten die veel van een bepaald voedingsmiddel bevatten, zoals mineralen of vitamines. Deze supplementen zijn dus bedoeld als aanvulling op een gezond dieet en dienen alleen genomen te worden als aanvulling wanneer je meer van dit voedingsmiddel nodig hebt.

Eiwitshakes bevatten aminozuren, de bouwstenen van onze spieren. Deze aminozuren kun je krijgen in vloeibare vorm, maar vooral de eiwitshakes in poedervorm zijn erg populair. Eiwitsupplementen kun je op dierlijke basis krijgen, maar ook uit plantaardige bronnen. De dierlijke eiwitpoeders zijn gemaakt van koemelk. Wanneer je lactose-intolerant bent, of als je een bewuste keus wilt maken voor dierenwelzijn of het milieu, dan kies je voor plantaardige eiwitpoeders. Deze worden gemaakt op basis van erwten, hennep, rijst of soja.

eiwitshake nemen

Een eiwitshake voor spiergroei of om af te vallen

Tot een tiental jaren geleden werden eiwitshakes alleen maar gebruikt door fanatieke bodybuilders die hun spiermassa wilden vergroten. Door de opkomst van fitness is een nieuwe markt ontstaan in deze eiwitsupplementen. Om gezond te leven heeft een mens gemiddeld 0.8 gram eiwit per kg gewicht per dag nodig. Dat betekent dat iemand van 75 kg slechts 60 gram eiwitten per dag nodig heeft. Iemand die vaak sport heeft meer eiwitten nodig om de spieren te laten herstellen en te laten groeien. Het gaat dan om 1.2 tot 1.7 gram per kg gewicht per dag. Dat komt neer op ongeveer 100 gram eiwit per dag voor een persoon van 75 kg. Dit getal is eenvoudig te halen met een gezond dieet, zelfs wanneer je uitsluitend plantaardig eet.

Een shake is daarom vooral een aanvulling als je op een bepaald dieet bent, of wanneer je echt veel spiermassa wilt aankomen. Eiwitshakes zijn erg populair bij mensen die willen afvallen. Dit komt vanwege de verzadigende werking en het feit dat er meer energie nodig is om eiwitten te verbranden dan koolhydraten. Koolhydraten hebben echter onterecht een slechte naam gekregen. Gezond afvallen is in principe eenvoudig; eet minder dan je nodig hebt. Richt je daarbij op gezonde whole foods, deze bevatten alle voedingsstoffen en in de juiste verhoudingen. Wanneer je op een streng dieet bent dan kan het zo zijn dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt, waaronder eiwitten. In dat geval is het verstandig om een eiwitshake als aanvulling op je dieet te nemen.

Eiwitshakes als aanvulling op een gezond dieet zijn eigenlijk alleen maar nodig wanneer je echt veel spiermassa wilt aankomen, zoals een bodybuilder.

Relevantie producten

  • Body & Fit Whey Perfection
  • Body Supplies – Shakebeker 
  • Body & Fit Whey Perfection – Whey Protein 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport