Wat bedoelen ze binnen de sport met het koningsnummer?

Ben je een fanatiek sportfanaat en hoor je commentatoren, experts en vrienden het hebben over ‘het koningsnummer?’ Heb je geen idee wat dit betekent of wat dit inhoudt? In dit artikel leggen we dat haarfijn aan je uit.

koningsnummer

Koningsnummer

Met het koningsnummer wordt er een wedstrijd, klasse of categorie bedoeld met extreme zwaarte, een extreme moeilijkheidsgraad of een combinatie daarvan. Vrijwel iedere topsporter wil een dergelijke wedstrijd winnen, dit omdat het de kerst op de taart is. Het zijn vaak de wedstrijden waar heel de wereld voor gaat zitten en waar over tal van jaren nog over wordt gesproken.

Verschillende sporten

Zoals gezegd is er niet één koningsnummer. Dit omdat vrijwel elke sport een zogenaamd koningsnummer heeft. Om je een idee te geven sommen we er een aantal voor je op:

  • Alpineskiën: afdaling
  • Atletiek: 100 meter
  • Dressuur: kür op muziek
  • Judo: 100 kg mannen
  • Langlaufen: 30/50 km klassieke stijl of estafette
  • Military: crosscountry
  • Roeien: acht met stuurman
  • Schaatsen: 1500 meter
  • Zwemmen: 100 meter vrije slag

Gouden medailles

Zodra je een finale op de Olympische Spelen wint dan krijg je een gouden medaille uitgereikt, dit wordt in Nederland ook wel een gouden plak genoemd. Het maakt niet uit of je nou een koningsnummer of een andere finale weet te winnen, de waarde van zo’n prijs/medaille blijft hetzelfde.

Het grappige is dat veel mensen denken dat een medaille ongelooflijk veel waard is. Echter is dat totaal niet het geval, een gouden medaille op de Olympische Spelen wordt qua waarde namelijk rond de 400 euro geschat. Moet gezegd dat de symbolische waarde heel hoog ligt. Dit omdat de jaarprogramma’s en planningen van sporters vrijwel in het geheel in teken staan van de eerstvolgende Olympische spelen.

koningsnummer

Geldprijs

Naast het feit dat de sporters een medaille krijgen uitgereikt weten ze ook een geldprijs binnen te harken. De hoogte van het prijzengeld is per land en per jaar verschillend. De verschillen kunnen hierin erg groot zijn.

Zo krijgt een Nederlandse winnaar in 2018 ruim 25.000 euro uitgereikt daar waar een Singaporees (sporter uit Singapore) een bedrag van maar liefst 757.000 dollar verdient.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport