Wat is schaatsen?

Wat is schaatsen? Schaatsen wordt gezien als een oer-Hollandse sport. Veel Nederlanders weten dan ook het antwoord op deze vraag en zijn in hun leven wel eens met de sport in aanraking gekomen. Toch leggen we het voor zekerheid even uit. Schaatsen is het voortbewegen op rechte, dunne ijzers over ijs. Dit ijs kan zowel natuur- als kunstijs zijn. Wil jij meer weten over het schaatsen? Lees dan dit artikel zodat je volledig op de hoogte bent van alles wat je moet weten over schaatsen!

schaatsen

Geschiedenis van het schaatsen

De allereerste ‘schaatsen’ zijn door archeologen gevonden in Nederland, Duitsland, Scandinavië, Rusland en nog een aantal landen. Deze archeologen beweren dat deze schaatsen stammen uit het jaar 3000 voor Christus. De schaatsen die toen gehanteerd werden lijken echter in de verste verte niet op die van tegenwoordig. Ze waren namelijk gemaakt van dierlijke botten. Schaatsen werden toentertijd gebruikt als snel vervoersmiddel over gladde ijsvlakten. De van botten gemaakte schaatsen werden ook wel ‘glissers’ genoemd.

In de middeleeuwen werd schaatsen naast een transportmogelijkheid ook een sport. De schaats was in die jaren al flink doorontwikkeld vergeleken met de prehistorische variant, maar was nog altijd niet van een hoogstaand niveau. In Nederland en Vlaanderen gingen de ontwikkelen van de schaats echter gestaagd door en maakten de dierlijke botten plaats voor scherpe ijzeren messen. In de negentiende eeuw werden er steeds meer schaatsen geproduceerd en waren er drie varianten: de Hollandse krulschaats, de Zuid-Hollandse baanschaats en de Friese schaats. De Friese schaats was vooral bedoeld om zo hoog mogelijke snelheden te behalen. Dit zorgde echter voor gevaarlijke situaties waardoor deze schaatsen moesten worden aangepast. Deze aanpassingen maakten van de schaats een zeer comfortabele, maar toch snelle schaats waardoor de Friese schaats uitgroeide tot de populairste variant.

In de 19e eeuw vonden de eerste wedstrijden kortebaan schaatsen plaats en werd de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) opgericht. De KNSB ging wedstrijden organiseren. In 1892 werd in Scheveningen de Internationale Schaatsunie (ISU) opgericht. De ISU ging onder andere wereldbekers en –kampioenschappen organiseren. De schaats sport bleef zich ontwikkelen en groeide in de 20e eeuw uit tot professionele sport. Zo werden er kunstijsbanen, aerodynamische schaatspakken en klapschaatsen ontwikkeld om de prestaties van de schaatsers te verbeteren. Dit ging met succes. Tegenwoordig zijn schaatsers fulltime profs die gedurende het hele jaar hard moeten trainen om deel te kunnen nemen aan verschillende wedstrijden.

schaatsen als sport

Schaatstechniek

Tot zover een korte geschiedenisles over één van ’s werelds oudste sporten. Laten we het over de schaatstechniek hebben. Glijden over ijs klinkt namelijk wel erg makkelijk, maar hoe gaat dat nou precies? Om rechtdoor te schaatsen moet een schaatser de volgende stappen nemen:

  1. Afzetten met het linkerbeen en een valbeweging naar rechts maken
  2. Rechterbeen neerzetten en het linkerbeen langs het rechterbeen laten glijden
  3. Afzetten met het rechterbeen en een valbeweging naar links maken
  4. Het linkerbeen neerzetten en het rechterbeen langs het linkerbeen laten glijden.

Als een schaatser dit proces blijft herhalen, blijft hij rechtdoor glijden. Maar schaatsen is meer dan rechtdoor glijden. Om bochten te maken zijn er meerdere manieren. De beste, maar ook een lastig aan te leren, manier is ‘pootje over’. Hoe dit gaat?

  1. Rechterbeen afzetten en over het linkerbeen heen zetten
  2. Het linkerbeen strekken, afzetten en naast het rechterbeen zetten.

Afhankelijk van de bocht moet deze cyclus een paar keer herhaalt worden om de bocht te halen.

Schaatswedstrijden

De KNSB en de ISU organiseren gedurende het jaar vele schaatswedstrijden. Dit kunnen korte-/langebaan-, shorttrack-, kunstschaatsen-, marathonschaatsen-, skaten-, schoonrijd- en toerschaatswedstrijden zijn. In elke tak van sport worden meerdere wedstrijdformules gereden. Dit kunnen sprints, massastarts, ploegenritten, aflossingen en nog vele andere varianten zijn.

Misschien vind je dit ook interessant?