Wat is zitvolleybal?

Zitvolleybal is een sport die in Nederland met grote regelmaat beoefend wordt. Ben je benieuwd naar meer informatie over deze sport die zittend uitgevoerd moet worden? In dit artikel behandelen we het van A tot Z.

zitvolleybal

Kleiner speelveld

Zitvolleybal wordt op een kleiner speelveld gespeeld dan staand volleybal. De afmetingen van het speelveld zijn 6 bij 10 en wordt in het midden gescheiden door het net. Bij de staande zaalvolleybal variant zijn de veldafmetingen 9 bij 18 meter. Verder is het net een stuk lager, zo wordt er bij mannen zitvolleybal gespeeld met een net van 115 centimeter hoog en bij vrouwen met een net van 105 centimeter hoog.

Goed met elkaar te vergelijken

Zoals gezegd is zitvolleybal een veel beoefende sport, die goed te vergelijken is met de staande volleybal variant. Veel basiselementen en regels zijn hetzelfde waardoor het erg leuk is om te doen en om naar te kijken.

Er zijn logischerwijs wel enkele accenten veranderd. Zo mag er geen sprongservice uitgevoerd worden. Bij de service moet een deel van de romp contact hebben met de vloer. Ook heeft het bovenhands en onderhands slaan meerdere varianten aangezien het moeilijker is om je als speler of speelster te verplaatsen.

Uiteraard heb je met deze volleybal vorm te maken met aanvallend slaan en het blokken van de bal. Maar met name de lage verdediging, hoge snelheid en dynamiek maken de sport erg spectaculair.

Wanneer mag je aan zitvolleybal doen?

In Nederland mag je ten alle tijde meedoen aan zitvolleybal. Dit kan dus ook een prima alternatief zijn op het moment dat je kampt met een chronische blessure of regelmatig last hebt van knieën en gewrichten. Zitvolleybal is een stuk minder blessuregevoelig waardoor het voor velen uitkomst biedt.

Sport met diepgang

Zitvolleybal is een sport met enorm veel diepgang. Het gaat veel verder dan gezamenlijk prestaties halen. Dit komt omdat de kans bestaat dat er mensen in jouw team een lichamelijke beperking hebben of dat er mensen zijn die moeite hebben met de verwerking dat ze na een ernstig ongeluk hun favoriete werk of sport niet meer kunnen beoefenen.

Veel gekochte volleybal producten

  • Molten V5M2000 Trainingsvolleybal
  • Tunturi Kniebeschermer Volleybal 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport
Foto: www.volleybal.nl