Hoeveel sets bij volleybal?

Ben je een fanatiek sportliefhebber maar hoeveel sets ze bij volleybal spelen? Ben je benieuwd hoeveel sets er gespeeld moeten worden om een volleybalwedstrijd te kunnen winnen? In dit artikel nemen we het met je door.

sets volleybal

Rally Point Systeem en Side-out Systeem

Vroeger werd er in Nederland volgens het side-out systeem gespeeld. Binnen dat systeem kon alleen het serverende team een punt scoren. Het team dat niet de service had maar wel de rally won kon op die manier de opslag verdienen.

Nadeel van dit systeem is dat de volleybal wedstrijden vaak erg lang duurden. Daarnaast werd het spel er niet aantrekkelijker op.

Daarom is er in jaar 2000 het Rally Point Systeem toegepast. Het komt erop neer dat iedere rally resulteert in een punt voor één van de beide teams.

Wanneer heb je een set gewonnen?

Het team dat als eerste 25 punten weet te halen heeft de set gewonnen. Zij het dat er altijd met twee punten verschil gewonnen moet worden. Dat betekent dus dat als het 25-24 staat er nog geen winnaar is.

In dat geval wordt er net zo lang doorgespeeld tot het verschil tussen de twee teams, 2 punten is.

hoeveel sets worden er gespeeld bij volleybal

Hoeveel sets

Een volleybalwedstrijd kun je winnen door als eerste een 3-aantal sets binnen te slepen. De wedstrijdduur kan hierdoor flink verschillen. Dit is erg afhankelijk van hoe erg de teams aan elkaar gewaagd zijn. Je kunt je voorstellen dat als het krachtsverschil erg groot is en het 3-0 wordt, de wedstrijd eerder is afgelopen dan wanneer de teams aan elkaar gewaagd zijn en de wedstrijd in een 3-2 eindigt.

Gemiddelde duur

Bij volleybal heb je dus geen vastgestelde wedstrijdduur. Echter is dat ook niet nodig. Dit omdat je bij elke slag zowat een punt kan maken.

Over het algemeen duurt een volleybal wedstrijd zo’n anderhalf uur, dus net zo lang als een voetbalwedstrijd.

Relevante producten

  • Funtec Beachvolleybal 
  • Amigo Beachvolleybalnet Professioneel
  • Funtec Beachvolleybal Pro Beach Set 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport