Hoe lang duurt de rust?

Kijk je op dit moment voetbal en wil je weten hoe lang de rust bij een voetbalwedstrijd duurt? Vraag jij je af hoe lang de spelers na de eerste helft naar binnen gaan? In dit artikel vertellen we je alles over de rustperiode binnen het voetbal.

rust voetbal

Rustperiode

Bij een reguliere voetbalwedstrijd duurt de rust tussen de eerste en tweede helft vijftien minuten. Dit kwartier biedt de teams en spelers de gelegenheid om te herstellen, tactieken te bespreken, en even iets te eten of drinken. Spelers kunnen ook kleine blessures laten behandelen, zoals rek- en strekoefeningen of een behandeling op de massagetafel. Het doel is om energiek en goed voorbereid aan de tweede helft te beginnen.

Verlenging

In sommige wedstrijden, zoals bij toernooien of knock-outwedstrijden, kan de reguliere speeltijd niet voldoende zijn om een winnaar te bepalen. In dit geval wordt er verlenging gespeeld, die 30 minuten extra duurt. Na de reguliere speeltijd volgt een korte rustperiode van ongeveer 5 minuten. Deze pauze is aanzienlijk korter dan de normale rusttijd en wordt vaak gebruikt door spelers om snel wat te drinken, te eten of even op te frissen.

Na de korte pauze begint de eerste helft van de verlenging, die 15 minuten duurt, plus eventuele blessuretijd. Na deze helft krijgen de spelers een korte drinkpauze voordat ze van helft wisselen en de tweede helft van de verlenging spelen.

Als de stand na de verlenging nog steeds gelijk is, volgt een strafschoppenserie om de winnaar te bepalen. Teams hebben kort de tijd om de spelers te kiezen die de strafschoppen nemen. Een toss bepaalt welk doel wordt gebruikt en welk team als eerste aan de strafschoppen mag beginnen. De wedstrijd gaat door totdat er een winnaar bekend is.