Warm kleden voor een voetbaltraining

Is het koud en vraag jij je af wat een effectieve manier is om jou warm te kleden voor een voetbaltraining? In dit artikel schrijven we over voetbalkleding wat lekker zit, waarin je vrijuit kan bewegen, wat je warm houdt maar na enige activiteit niet te warm is.

warme kleding voetbal

Niet te warm, niet te koud

Bij sportkleding is het belangrijk dat je niet te koud en niet te warm gekleed bent. Probleem is alleen dat dit vooraf lastig in te schatten is. Zodra je op een koude winteravond op het veld stapt heb je al snel de neiging te denken dat je te koud gekleed bent. Alleen na de warming-up merk je dat je lichaamstemperatuur al snel verandert.

De vraag is dus, hoe zorg je ervoor dat je de gehele training prettige trainingsomstandigheden hebt?

Benen

Veel voetballers vinden in een korte broek trainen veel fijner dan in een lange broek. Nadeel is alleen dat onbedekte benen erg kwetsbaar zijn. Naast dat ze koud aanvoelen verhoogt het de kans op spierblessures.  Daarom raden we aan om op koude winteravonden met bedekte benen het trainingsveld te betreden.

Lange trainingsbroek met nauwe pasvorm

Voorheen was er eigenlijk maar één soort trainingsbroek. Een trainingsbroek zonder echt een pasvorm erin. Dit is tegenwoordig niet meer zo. Er zijn trainingsbroeken van diverse merken die speciaal gemaakt zijn voor tijdens het voetballen. Deze hebben een nauwe pasvorm. Met name bij de kuiten zit de broek goed aangesloten. Iets wat het voetballen een stuk aangenamer maakt.

Korte broek met legging

Vroeger werden voetballers met legging of strakke thermobroek nog wel eens gek aangekeken. Maar dat is al een lange tijd niet meer zo. Sterker, we kunnen misschien wel stellen dat het voetbalmode is. In zo’n geval draag je een strakke thermobroek met daarover de korte broek. Hierdoor heb je de benen goed beschermd tegen de kou maar heb je toch het gevoel dat je in de korte broek voetbalt.

Bovenlichaam

Je hoeft niet extreem veel kleren aan te doen om het warm te krijgen. Sterker, dat wordt zelfs afgeraden. De kunst zit hem in het dragen van de juiste kleren. We raden je aan om te kiezen voor 3-laags voetbalkleding. Dat betekent dat je bovenkleding bestaat uit drie lagen, namelijk een thermoshirt, een ademend voetbalshirt en een sporttrui of sportjack.

Het thermoshirt houdt je lichaam warm maar misschien nog wel belangrijker zorgt het voor het afvoeren van zweet. Hierdoor heb je geen natte rug waardoor deze ook niet koud kan aanvoelen. Het shirt wat je draagt moet een sportshirt zijn. Kies dus niet voor een katoenen shirt, deze houdt namelijk het vocht vast. Dat klinkt heel prettig, maar dat is het niet. Want na een tijdje is je shirt kletsnat waardoor je alsnog kou kunt vatten. Een sportshirt heeft een ademende werken en houdt je lichaam in combinatie met het thermoshirt droog en warm.

En als laatste laag kies je voor een sporttrui of een sportjack. Kies wederom niet voor katoen maar ga opzoek naar een jack of een trui die voornamelijk uit polyester bestaat.

Waarom 3 laags sportkleding?

Eigenlijk heb ik hierboven al een korte introductie gegeven. Waar het omgaat is dat het zweet van je lichaam verplaatst wordt naar een plek waar het kan verdampen of naar een plek waar het niet in aanraking komt met het lichaam.

Accessoires

Als laatste nemen we graag nog wat voetbalaccessoires met je door die je tegen de kou beschermen.

Handschoenen

Heb je vaak koude handen tijdens het voetballen? Doe dan een paar handschoenen aan die kunnen. Slim is om te kijken naar ademende handschoenen met een lichte grip. Die grip kan handig zijn op het moment dat je een bal moet ingooien.

Muts

Mocht je weinig haar op je hoofd hebben dan is het handig om te trainen met een muts op. Ook je oren bedekken kan erg prettig zijn. Er zijn veel verschillende soorten mutsen. Het is in ieder geval niet verstandig om een gebreide muts te kopen. Deze kan tijdens het voetballen jeuken en kriebelen. Een sportmuts is vaak gemaakt van polyester en heeft een ademende werking.

Nekwarmer

En als laatste willen we de nekwarmer met je behandelen. Een nekwarmer is een soort van sjaal die je over je hoofd trekt. Deze houdt je nek en hals lekker warm. Mocht je het nou heel koud hebben dan kun je de nekwarmer ook over je mond en neus trekken.

nekwarmer voetbal