Bang om de duels in te gaan

Ben je tijdens het voetballen bang om de duels in te gaan? Of ben je trainer en heeft één van je spelers hier last van? Vraag jij je af hoe je dit kunt oplossen en wat je eraan kan doen? In dit artikel gaan we er inhoudelijk op in!

bang duels aangaan

Waar ben je bang voor?

Allereerst is het belangrijk om helder voor ogen te hebben waar je nou echt bang voor bent. Wat we vaak zien is dat je niet bang bent om het duel in te gaan. Maar dat je bang bent voor blessures en pijn.

Wat kan er gebeuren?

Het werkt vaak goed om te relativeren. Dus stel je in dit geval de vraag, wat is eigenlijk het ergste wat er kan gebeuren? En hoe vaak gebeurt dat nou eigenlijk?

Door jezelf deze vraag te stellen kom je al snel tot de conclusie dat er 9,5 van de 10x niet zo heel veel gebeurt. En dat er eigenlijk geen reden is voor angst.

Je bent niet de enige

Mensen met angst denken vaak dat ze de enige zijn. Maar dat is absoluut niet waar. Er zijn een heleboel voetballende kinderen en volwassen die niet volop een duel in durven te gaan. Angst voor de bal of angst om het duel in te gaan dus helemaal niet raar of erg.

Gewoon doen

Een manier om je angst onder ogen te komen kan zijn door het gewoon te doen. Er zijn genoeg mensen geweest met angst voor water. Grootste deel heeft deze angst overwonnen door gewoon het water in te springen. Dit moest ook wel omdat ze anders niet hun zwemdiploma’s konden halen.

Vaardigheden oefenen

Het is aan te raden om je vaardigheden te oefenen. Ben je als keeper bang voor een onverwachte en harde bal? Ga dan heel veel trainen op het vangen van de bal en het wegboksen van de bal. Door heel veel te trainen word je steeds vaardiger waardoor je zelfvertrouwen toeneemt en je die ene harde bal ook durft tegen te houden.

Datzelfde geldt voor voetballers. Ben je bang om een duel in te gaan? Train dan heel veel op je techniek. Hoe sneller je de bal onder controle hebt. Hoe minder kans dat de tegenstander in duel kan komen!

vaardigheden verbeteren

Uit duel blijven

Naast het trainen van je voetbalvaardigheden is er nog een manier om uit duel te blijven. Dit heeft met name met kijkgedrag te maken. Dat betekent dat je vooraf al om je heen kijkt. Hierdoor weet je voordat je de bal krijgt al waar de tegenstander is en waar medespelers vrijstaan.

Heb geduld

Het is belangrijk dat je geduld hebt. Angst voor de bal of angst om een duel in te gaan is niet binnen een dag opgelost. Geef daarom niet op en blijf continue oefenen. Dit geduld en doorzettingsvermogen zal na verloop van tijd zijn vruchten afwerpen.

Materiaal voor het verbeteren van je vaardigheden

  • Stiga rebounder
  • Markeringspionnen 
  • Trainingspakket 

Sport