Waar ben je bang voor?
Het is goed om eerst helder te krijgen waar je nou écht bang voor bent. Vaak blijkt dat je niet bang bent voor het duel zelf, maar voor de kans op blessures en pijn.
Wat kan er gebeuren?
Relativeren helpt. Vraag jezelf af: wat is het ergste dat kan gebeuren? En hoe vaak gebeurt dat nou écht? Als je eerlijk bent, kom je er waarschijnlijk achter dat in 9,5 van de 10 gevallen er weinig gebeurt en dat je angst eigenlijk onnodig is.
Je bent niet de enige
Veel mensen denken dat ze de enige zijn met angst, maar dat is absoluut niet waar. Er zijn genoeg voetballers, jong en oud, die het spannend vinden om een duel in te gaan of bang zijn voor de bal. Het is dus helemaal niet raar of erg.
Gewoon doen
Soms helpt het om de angst gewoon te doorbreken. Denk aan mensen die bang zijn voor water. De meesten hebben hun angst overwonnen door simpelweg het water in te springen. Dat móest wel, anders haalden ze hun zwemdiploma niet. Zo werkt het ook met duels in het voetbal.
Vaardigheden oefenen
Oefenen is een goede manier om je angst te verminderen. Ben je als keeper bang voor een harde bal? Train dan veel op het vangen en wegboksen van ballen. Hoe meer je oefent, hoe vaardiger en zelfverzekerder je wordt. Voor veldspelers geldt hetzelfde: ben je bang om een duel aan te gaan? Train dan veel op je techniek. Hoe sneller je de bal onder controle hebt, hoe minder kans dat de tegenstander je überhaupt in een duel kan dwingen.
Uit duel blijven
Een andere manier om minder in duels terecht te komen, is door je kijkgedrag te verbeteren. Door goed om je heen te kijken, weet je al voor je de bal krijgt waar je tegenstanders en medespelers staan. Zo voorkom je dat je onnodig in duels belandt.
Heb geduld
Uiteindelijk kost het tijd. Angst voor de bal of een duel verdwijnt niet van de ene op de andere dag. Heb geduld en blijf trainen. Op lange termijn zal dit geduld beloond worden.