Wat bedoelen ze binnen het golf met een eagle?

Ben jij een golfer of liefhebber van de golfsport? Hoor jij spelers, kijkers, fans, commentator of andere mensen wel eens spreken over het slaan van een eagle en weet jij niet wat dit betekent? De golfsport heeft vele termen en een eagle is daar één van. De term eagle zegt iets over het aantal slagen waarin een golfer de bal in de hole speelt. In dit artikel leggen we uit wat een eagle is.

eagle

Wat is par?

Elke golfbaan wordt van te voren gemeten en berekent. Er wordt een bepaling gegeven in hoeveel slagen deze baan te voltooien moet zijn. Deze bepaling heet par. Het aantal slagen dat men nodig zal hebben om de green te halen wordt opgeteld met twee. Dit is omdat golfers nooit meer dan twee slagen nodig zouden moeten hebben op de green. De par is dus altijd drie of meer. Vaak is de par drie, vier of vijf. De langste golfhole ter wereld ligt in Zuid-Korea, is ruim 1.000 meter lang en is een par-7.

Een eagle is beter dan par

Voorbeeld: Slaat een speler op een par-5 golfbaan de bal in twee slagen op de green en heeft hij op de green maar één slag nodig om de bal in de hole te spelen, dan haalt hij een eagle. Een eagle is namelijk de term die aangeeft dat een speler de bal in twee slagen minder dan par in de hole heeft liggen. Een eagle is dus beter dan par en ook beter dan gemiddeld. Wanneer de speler de bal in één slag minder dan par in de hole krijgt dan heet dat een birdie. Lukt het de speler om de bal in drie slagen minder dan par te slaan? Dan noemen we dat ook wel een double-eagle of albatros. Op sommige banen is het mogelijk om de bal in vier slagen minder dan par in de hole te krijgen. Dit noemen we een condor. Als laatste mogelijkheid om beter dan par te slaan is er nog een hole-in-one. Zoals de naam als zegt betekent dit dat de speler de bal in één slag in de hole speelt. Een zeer knappe prestatie.

Maar wat is dan slechter dan par?

Wanneer een speler één slag meer dan par nodig heeft dan heet dit een bogey. Een double bogey staat voor twee slagen meer dan par. Wanneer een speler 3 slagen meer dan par nodig heeft dan noemen we dit een triple bogey. Vier slagen meer dan par wordt over het algemeen aangeven als ‘4 over par’.

Misschien interessant?

golfclubs