Wat is laag druk zetten?

Kijk of speel jij regelmatig of af en toe voetbal? Hoor jij medespelers, trainers of commentatoren vaak praten over laag druk zetten en weet jij niet wat dit inhoudt? Dat geeft niks, je kan immers ook niet alles weten. In dit artikel leggen wij uit wat laag druk zetten betekent.

wat is laag druk zetten

Wat is laag druk zetten

Druk zetten betekent dat een team een actief bezig is met het veroveren van de bal. Bij laag druk zetten, zakt een ploeg in een laat het de tegenstander tot een bepaalde hoogte op het veld aan de bal. Wanneer de tegenstander verder naar voren gaat voetballen en bijvoorbeeld in de buurt van de rand van de middencirkel of bij de middenlijn in de buurt komt zal een ploeg die laag druk zet pas in actie komen. Vaak geeft één van de voorste of centrale mensen het teken waarop het team druk op de bal moet zetten.

Waarom laag druk zetten

Laag druk zetten wordt vaak gedaan door ploegen die op papier minder zijn dan hun tegenstander. Ze willen de ruimtes voor de tegenstander zo klein mogelijk maken en proberen zelf in de omschakeling tot kansen te komen. Vaak zie je dat ploegen die laag druk zetten voorin één of twee snelle spelers hebben staan om te kunnen counteren. Wanneer de tegenstanders de bal verliezen in de kleine ruimtes zal de laag druk zettende ploeg zo snel mogelijk de diepte zoeken bij deze spelers.

voordelen en nadelen laag druk zetten

Nadelen van laag druk zetten

Aan laag druk zetten kleven een aantal nadelen. Zo heeft een ploeg die laag druk zet over het algemeen weinig balbezit. De momenten om zelf gevaarlijk te worden zijn dus schaars. Een ander nadeel van deze speelwijze is dat er bij een achterstand een ander strijdplan uit de kast zou moeten worden getrokken. Doen zij dit niet dan krijgen ze vrijwel geen grip op de tegenstander en is de kans klein dat ze de achterstand weten om te draaien tot een gelijkspel of overwinning.

Catenaccio

In Nederland houden wij erg van hoog druk zetten. Dit wordt in het buitenland, bijvoorbeeld in Italië, als zeer naïef omschreven. Italianen zijn namelijk de meesters in het laag druk zetten. Het spelletje wat zij spelen wordt vaak ‘catenaccio’ genoemd. Catenaccio betekent in het Italiaans ‘grendel’. Het spel dat wordt bedoeld met deze term is zeer verdedigend. Vaak probeert men tot 1 doelpunt te komen om vervolgens de boel volledig dicht te gooien en achter over te kunnen leunen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport