Hoogdruk zetten
Met hoogdruk zetten wordt bedoeld dat je als team de tegenstander al vroegtijdig onder druk zet. Vroegtijdig in de zin dat de verdedigers van de tegenpartij al snel een teamgenoot van je tegenkomen.
Hoogdruk zetten gebeurt altijd op de helft van de tegenstander. Hoe verder je op het veld druk zet, hoe hoger je druk zet. Dat wil zeggen dat als je druk zet rond de 16 van de tegenstander je minder hoogdruk zet dan wanneer je blijft doorlopen op de keeper. Met hoog bedoelen ze eigenlijk verder en dieper het veld in.
Waarom hoogdruk zetten?
Door hoogdruk te zetten kun je het de tegenstander enorm lastig maken. Dit omdat zij in dat geval geen moment de tijd hebben. Hun keel wordt als het ware direct dicht geknepen waardoor ze continue alert en gefocust moeten zijn. De kans op fouten neemt hierdoor toe waardoor je de bal snel in het bezit hebt.
Nadelen van hoogdruk zetten
Het nadeel van hoog drukzetten is dat het heel vermoeiend is. Dit omdat je geen moment rust krijgt. Je blijft namelijk continue energie in de wedstrijd gooien. Daarom is het heel belangrijk om dit als collectief te doen. Hierdoor maak je het veld een stuk kleiner en komt het druk zetten een stuk overtuigender over. De kans dat de tegenstander zich er dan onderuit speelt is heel klein. Heel anders is dat als je als eenling hoogdruk gaat zetten. De ruimtes zijn dan juist heel groot waardoor de tegenstander eenvoudig de bal van voet naar voet kan laten gaan.
Daarnaast is het zo dat hoe hoger (dus verder in het veld) je als team staat, hoe meer ruimte er achter de laatste linie ligt. Iets waar je als team heel erg verdacht op moet zijn. Dit omdat als de tegenstander de bal over de verdediging weet te geven dit direct een gevaarlijke situatie kan opleveren. De situatie wordt helemaal nijpend en gevaarlijk als zij pijlsnelle aanvallers en middenvelders hebben.
Typisch Nederlands
Hoog drukzetten is iets waar wij in Nederland erg bekend mee zijn. We kunnen wel stellen dat het een typisch Nederlands product is. Eigenlijk wordt elke Nederlandse jeugdvoetballer hiermee opgegroeid. Heel anders is dat in landen als bijvoorbeeld Italië. Daar wachten ze meer af om vervolgens een paar keer toe te slaan. Het is dan ook niet voor niets dat Nederland in het buitenland bekend staat om zijn attractieve aanvals- en verdedigingsstijl.