Hoog druk zetten
Met hoog druk zetten wordt bedoeld dat je als team de tegenstander vroeg onder druk zet. Vroeg in de zin dat de verdedigers van de tegenpartij al snel in aanraking komen met jouw spelers.
Hoog druk zetten gebeurt altijd op de helft van de tegenstander. Hoe verder je op het veld druk zet, hoe hoger je druk zet. Dat betekent dat als je druk zet rond de 16-meterlijn van de tegenstander, je minder hoog druk zet dan wanneer je doorloopt tot aan de keeper. Met ‘hoog’ bedoelen ze eigenlijk verder en dieper het veld in.
Waarom hoog druk zetten?
Door hoog druk te zetten, maak je het de tegenstander enorm lastig. Ze hebben geen moment de tijd om rustig te spelen; hun keel wordt als het ware dichtgeknepen, waardoor ze continu alert en gefocust moeten zijn. Dit verhoogt de kans op fouten, waardoor je de bal snel kunt veroveren.
Nadelen van hoog druk zetten
Een belangrijk nadeel van hoog druk zetten is dat het erg vermoeiend kan zijn. Je krijgt namelijk geen moment rust en blijft continu energie in de wedstrijd steken. Daarom is het cruciaal om dit als collectief te doen. Door samen druk te zetten, maak je het veld een stuk kleiner en komt het druk zetten veel overtuigender over. De kans dat de tegenstander zich eronderuit speelt, is dan heel klein. Heel anders is het als je als individu hoog druk gaat zetten. In dat geval ontstaan er juist grote ruimtes, waardoor de tegenstander eenvoudig de bal van voet naar voet kan laten gaan.
Bovendien, hoe hoger je als team staat (dus verder in het veld), hoe meer ruimte er achter je laatste linie ligt. Dit moet je als team goed in de gaten houden, want als de tegenstander de bal over de verdediging weet te spelen, kan dat direct leiden tot een gevaarlijke situatie. Dit wordt nog nijpender en gevaarlijker als ze snelle aanvallers en middenvelders hebben.
Lees ook: wat is laag druk zetten?
Typisch Nederlands
Hoog druk zetten is iets waar wij in Nederland erg mee bekend zijn. Je kunt wel zeggen dat het een typisch Nederlands fenomeen is. Elke Nederlandse jeugdvoetballer groeit hiermee op. Heel anders is dat in landen als Italië, waar ze meer afwachten om vervolgens een paar keer toe te slaan. Het is dan ook niet voor niets dat Nederland in het buitenland bekend staat om zijn aantrekkelijke aanvals- en verdedigingsstijl.