Wat is de 12e man?

Ben je een groot sportliefhebber en kijk je op dit moment voetbal? Vraag jij je af waarom commentatoren en experts het hebben over een 12e man? Wil je weten wat dit betekent en wat hiermee bedoeld wordt?

Twee opvattingen

Als we het hebben over de 12e man dan zijn er eigenlijk twee opties. De eerste is dat een scheidsrechter een slechte wedstrijd fluit en meer voor het ene team fluit dan voor het andere team. In zo’n geval zegt de verliezende partij vaak dat het moeilijk is om van 12 man te verliezen. Ze bedoelen daarmee dat de tegenstander een extra speler erbij heeft, namelijk de scheidsrechter.

De andere optie is dat men het heeft over het publiek. Voetbal is een populaire sport waarbij er duizenden mensen in een stadion zitten. Nu zijn er supportersschare die heel fanatiek zijn, zich continue laten horen zijn en de club vooruit schreeuwen. Dit werkt voor de spelers erg motiverend en voor de tegenstander beangstigend. Hierdoor is de kans op een goed resultaat voor het thuisteam een stuk groter. Als dit zich voordoet dan staan de supporters voor de ‘12e man’.

Fanatieke supportersschare(n)

Met name in Zuid-Europese landen en landen in Zuid-Amerika zijn veel clubs met fanatieke supporters te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Boca Juniors (ARG), Galatasaray (TUR), Fenerbahce (TUR), Rode Ster Belgrado (SER), Steau Boekarest (ROE), Celtic (SCH) en Rangers (SCH).

In Nederland wordt met name het Legioen, de supportersschare van Feyenoord geroemd om zijn fanatieke support. Dit levert Feyenoord vaak het gewenste thuisvoordeel op. Zij het dat het ook nadelig kan werken. Zo zijn er door Feyenoord spelers gehaald die niet goed in de Kuip renderen. Men noemt dit Kuipvrees, dat is een term voor spelers die de druk van de Kuip en het legioen niet aankunnen.

Misschien vind je dit ook interessant?