Wat is de Champions League?

Ben jij een incidentiele of fanatieke voetbalkijker en vraag jij je af wat de Champions League is? Wil jij meer weten over het toernooi? De Champions League is het hoogste en meeste prestigieuze voetbaltoernooi op clubniveau en trekt vele miljoenen toeschouwers wereldwijd. In dit artikel vertellen wij alles wat jij moet weten over de Champions League, haar geschiedenis, ontwikkelingen en winnaars.

wat is Champions League

Geschiedenis

De huidige Champions League is de opvolger van de vroegere Europacup I. Dat toernooi werd in 1955 opgericht en liet alleen teams toe die kampioen waren geworden in hun land. PSV was de eerste Nederlandse deelnemer. De opzet van destijds was erg prestigieus, maar het potentieel werd commercieel gezien niet optimaal benut . Mede daarom werd er bepaald om de opzet te veranderen. Vanaf 1997 mochten ook de nummers twee van de beste acht landen deelnemen aan het toernooi. In de loop der tijd is de opzet nog een aantal keer veranderd en mogen er van sommige landen zelfs vier teams deelnemen. In 2015/2016 was het Spanje dat erin slaagde om zelfs met vijf ploegen deel te nemen. Dit kon omdat de nummers één, twee, drie zich direct kwalificeerden, de nummer vier (Sevilla) de Europa League won en dus een CL-ticket bemachtigde en de nummer vijf Valencia zich via de play-offs plaatsten voor het eindtoernooi.

Wanneer men de overwinningen van de Europacup I en de Champions League bij elkaar optelt dan is te zien dat één club zich wel heel erg thuis voelt op het toernooi. Het Spaanse Real Madrid eindigde maar liefst dertien(!) maal als winnaar van het toernooi. AC Milan volgt met zeven gewonnen edities op gepaste afstand. De beker die men bij winst mee naar huis mag nemen staat in Nederland bekend als de ‘Cup met de grote oren’. Deze beker is afgeleid van een Grieks/Romeinse Amfora.

Welke clubs doen er tegenwoordig mee aan de Champions League?

De Champions League is tegenwoordig een commercieel bolwerk. Zo heeft de UEFA besloten dat het meer clubs uit de grote landen wil laten deelnemen. Dit zorgt voor grote verschillen in de internationale voetbalwereld. De hoge startpremies gaan voor het overgrote deel naar de top-vijf voetbalcompetities. Hierdoor kunnen de clubs in de grote voetballanden steeds meer geld uitgeven en wordt het voor Nederlandse en andere kleine clubs steeds lastiger om nog eens een gooi te doen naar de Champions League-titel. Al liet Ajax in het wonderseizoen van 2018/2019 zien dat alles mogelijk is in de voetballerij.

De huidige deelnemers van de Champions League zijn de winnaars van de afgelopen Champions League en Europa League, de kampioenen van de beste voetballanden, de nummers twee en drie van de grote voetballanden en de overige kampioenen in Europa. De nummers vier van de grote voetballanden nemen het in een play-off op voor de laatste plekken. Een aantal van de kampioenen van de kleinere landen nemen het in aparte play-offs tegen elkaar op voor het beperkte aantal plekken dat er nog over is in het 32 ploegen tellende hoofdtoernooi.

champions league voetbal

Nederlands succes in de Europacup I/Champions League

Nederlandse clubs hebben een groot aandeel in de historie van het grootste clubtoernooi van Europa. PSV was in 1955/56 de eerste Nederlandse club die mee mocht doen aan het toernooi. In 1969/70 was het Feyenoord dat als eerste Nederlandse club het zeer prestigieuze toernooi wist te winnen. Na deze titelwinst wist Ajax, onder leiding van Johan Cruijff, de ‘cup met de grote oren’ maar liefst drie keer op rij te winnen. PSV won haar eerste en enige Europacup I-finale in 1988. In 1995 won Ajax de Champions League dankzij een winnend doelpunt van Patrick Kluivert. Deze eeuw zijn zowel PSV (2004/05) en Ajax (2017/18) heel dichtbij de finale, maar beide ploegen werden in de laatste minuut uitgeschakeld op basis van uitdoelpunten. Zal het ooit nog een Nederlandse club lukken om de finale te bereiken?

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport