Wat is blessuretijd?

Kijk je op dit moment voetbal en hoor je experts, vrienden of familie het hebben over blessuretijd? Heb je geen idee wat blessuretijd inhoudt, hoe dit wordt berekend en hoe dit werkt? In dit artikel nemen we het met je door.

blessuretijd in het voetbal

Duur wedstrijd

Een voetbalwedstrijd bestaat uit 2 helften elk met een duur van 45 minuten. Dat betekent dat een volledige wedstrijd 90 minuten duurt. In die 90 minuten ligt het spel ook wel een stil. Denk aan blessurebehandelingen, wisselmomenten of iets dergelijks. Er gaat op dat moment kostbare voetbal tijd verloren. De tijd die verloren gaat wordt aan het eind van beide speelhelften bij de tijd op gerekend. Deze tijd, dus de tijd die plaatsvindt na de reguliere tijd, noemen ze blessuretijd.

1e en 2e helft

Zoals gezegd bestaat voetbal uit twee helften. Aan het eind van beide speelhelften wordt er blessuretijd berekent. Althans, mits er sprake van is. Dat wil zeggen dat als er in de eerste helft een blessurebehandeling is geweest van één minuut, de scheidsrechter na de eerste 45 minuten, één minuut blessuretijd rekent. Gebeurd soortgelijk iets in de tweede helft weer? Dan zal de scheids ook na de tweede helft er een minuut bij rekenen.

blessure tijd voetbal

Verlenging

Er zijn wedstrijden die in reguliere tijd niet beslist worden. In sommige gevallen moet er dan een verlenging worden afgewerkt. Een verlenging duurt twee keer in een kwartier. Het principe hierin werkt hetzelfde als bij de regulier helften. Dat betekent dus dat er na het eerste deel blessuretijd wordt gerekend en na het tweede deel van de verlenging.

Scheidsrechter bepaald

Het principe is eigenlijk vrij eenvoudig. De scheidsrechter loopt vaak met een slim horloge. Met één druk op de knop kan hij eenvoudig bijhouden hoeveel minuten het spel heeft stilgelegen. Vlak voordat het einde van een helft nadert geeft hij het aantal minuten door aan de 4e man. De vierde man zal deze vervolgens op het elektronische bord officieel bevestigen aan de teams, supporters en commentatoren.

Misschien vind je dit ook interessant?