Techniek oefeningen voor jeugd

Ben jij voetbaltrainer van een jeugdig voetbalteam en wil je deze jongens en meisjes helpen met hun voetbal ontwikkeling? Vraag jij je af waarom techniek zo belangrijk is en hoe je deze kunt trainen? In dit artikel zoomen we daar verder op in.

Wat bedoelen we met techniek?

Vaak wordt gedacht dat spelers met een goede techniek allerlei trucjes en moeilijke bewegingen kunnen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt ook een functionele basistechniek hebben. Spelers met een goede functionele basistechniek kunnen doorgaans goed dribbelen, aannemen, passen en schieten.

Waarom is techniek belangrijk?

Een goede basistechniek wordt ook wel functionele techniek genoemd. Of te wel, techniek die functioneel is en die je tijdens een wedstrijd goed kunt gebruiken. In veel gevallen maakt een goede techniek ook een goede voetballer. Dit omdat deze spelers de bal eerder onder controle hebben en nauwkeuriger kunnen passen en schieten. Hierdoor creëren ze meer tijd voor hunzelf en kunnen ze de bal preciezer plaatsen.

het verbeteren van voetbal techniek

Oefeningen met links en rechts

Met name bij de jongste jeugd is het belangrijk dat je de bal onder controle leert te krijgen met het linker- en rechterbeen. Hierdoor kun je eenvoudig alle kanten op draaien en in de moeilijkste situaties de bal behandelen en verwerken.

Vaak zien we dat dat veel jeugdige spelers hier op het begin geen zin in hebben. Maar na verloop van tijd merken ze progressie waardoor ze erg gemotiveerd raken. Onze tip aan trainers is dan ook om een prachtig schot met het chocoladebeen te belonen met een vrachtvol complimenten. Hierdoor worden ze gestimuleerd om het te blijven herhalen. We horen zelfs wel eens van trainers dat spelers het op ten duur zo leuk vinden dat ze schieten met het goede been achterwege laten en alleen nog maar het mindere been willen trainen.

Veel balbehandelingen

Helaas gebeurt het nog erg vaak dat spelers in een lange rij achter elkaar staan. Ze staan de grootste tijd van de oefening stil en hebben weinig balcontacten. Het advies is om de oefeningen zo in te regelen dat spelers ontzettend veel balcontacten hebben. Hoe meer balcontacten hoe beter. Eigenlijk is dat ook wel heel logisch: hoe meer balaanrakingen je hebt hoe beter je er mee om leert gaan.

Focus op de uitvoering

In de eerste fase is het belangrijk om de focus te leggen op de uitvoering. De oefening op snelheid uitvoeren is nog van ondergeschikt belang. Door de focus te leggen op de uitvoering leren de spelers de juiste techniek aan. En zodra ze het onder de knie hebben kun je de spelers uitdagen om de oefeningen in een hoger tempo uit te voeren.

Het beste voorbeeld hiervan is wel de schaar. De schaar is een passeervorm waarbij je de tegenstander op het verkeerde been probeert te zetten. Je zet één van je voeten over de bal waardoor het lijkt dat je die kant op gaat. Maar vervolgens neem je de bal met de buitenkant van de andere voet mee. Je zet de tegenstander in principe op het verkeerde been en hebt hierdoor vrij baan.

We zien vaak dat spelers die de oefening in een hoog tempo uitvoeren niet echt meebewegen met het lichaam en recht doorlopen. Hierdoor is het niet echt een passeerbeweging omdat je in de praktijk eigenlijk tegen je tegenstander aanloopt.

Voorbeelden van techniek oefeningen

Om het inzichtelijk te maken nemen we een tweetal techniek oefeningen met je door. Bij deze oefeningen zie je een 4 tweetallen. Deze doen allen dezelfde oefening, op deze manier garandeer voldoende balcontacten voor de spelers. Verder kun je de oefeningen met links en met rechts uitvoeren.

Oefening 1

techniek oefeningen jeugd

  • Je begint vanaf de pion
  • Vervolgens neem je de bal twee keer met buitenkant links mee
  • Daarna twee keer met buitenkant rechts
  • Vervolgens weer twee keer met links
  • Dit patroon herhaal je tot je bij de middelste pion bent
  • Hierna kap je de bal met binnenkant rechts af en speel je de bal naar degene achter je

Oefening 2

oefening jeugd voetbal

  • Je dribbelt zo snel mogelijk met je linkervoet naar de middelste pion
  • Tijdens het dribbelen probeer je de bal zo vaak mogelijk te raken
  • Eenmaal bij de pion kap je de bal met je linker standbeen af
  • Probeer ervoor te zorgen dat de bal voor je rechtervoet ligt
  • Pass de bal hierna naar degene die achter je staat

Handige materialen

  • Nijdam Slalompionnen 
  • Volledige trainingsset 
  • Markeringspionnen

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport