Wat wordt er met postbodevoetbal bedoeld?

Ben je een groot sportfanaat en hoor je commentatoren, experts, vrienden en/of familie het hebben over postbodevoetbal? Vraag jij je af wat dit betekent en wat hiermee bedoeld wordt? Een postbodevoetballer kan een bron van ergernis zijn voor ploeggenoten. Indien jij een postbodevoetballer wordt genoemd dan zal dit doorgaans ook niet als compliment bedoeld zijn. In dit artikel leggen we uit wat een postbodevoetballer nou precies is.

wat is postbodevoetbal

Veel lopen met de bal

Met postbodevoetbal wordt een speler bedoeld die lang met de bal rondloopt. Hij of zij speelt de bal niet tot nauwelijks af. Zij het dat dit, in tegenstelling tot een egocentrische voetballer, geen onwil is. Vaak ziet hij of zij geen betere oplossing of durft degene geen fouten te maken waardoor hij of zij besluit om de bal naar een medespeler te brengen. Dit brengen van de bal duurt langer dan het geven van een strakke pas. De bal is immers sneller dan een speler.

Een manier die misschien heel leuk lijkt maar in de praktijk niet zo praktisch is. De reden daarvan is vrij simpel. Een speler die veel met de bal loopt vertraagt namelijk het spel. Hierdoor is het voor de tegenstander vrij eenvoudig om de verdedigende organisatie intact te houden. Daarnaast is een speler die veel met de bal loopt makkelijker onder druk te zetten. De kans dat hij of zij hierdoor een keer de bal verliest is vrij groot.

Beperkte speler

Spelers die bekend staan om hun postbodevoetbal zijn vaak redelijk beperkte spelers. Dit betekent niet dat er voor deze spelers geen toekomstperspectief meer is op de velden. Maar er is voor hen nog wel het een en ander te verbeteren. Met name technisch gezien is er voor hen veel te verbeteren. Het is namelijk zo dat een speler met een goede techniek de bal altijd goed aanneemt. Hierdoor verschaft degene zichzelf meer tijd en kan hij of zij de bal direct doorspelen.

Een speler met een beperkte techniek heeft een extra handeling nodig, dit kost tijd waardoor ze sneller onder druk worden gezet. Daarnaast zijn ze heel druk met het controleren van de bal, hierdoor hebben ze in veel gevallen geen idee wat er om hen heen gebeurt. Ze weten bijvoorbeeld niet wie er vrij staat en waar de tegenstanders zich begeven.  Dit komen ze pas te weten wanneer de bal onder controle is, nadeel is dat de tegenstander in dit geval al vaak in de buurt is.

De speler met de bal gaat om die reden lopen met de bal. Hierdoor heeft hij meer tijd om te kijken welke medespeler vrijstaat. Het onnodig lopen met de bal wordt dus postbode voetbal genoemd. Dit omdat een postbode van huis naar huis loopt daar waar een speler van medespeler naar medespeler loopt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport