Nachtvissen: hoe bereid jij je voor?

Ben je van plan om binnenkort te gaan nachtvissen? En ben je opzoek naar tips om het meeste uit je vissessie te halen? In dit artikel behandelen we uitgebreid hoe jij je optimaal kunt voorbereiden.

nachtvissen

Waarom nachtvissen?

Het vangen van karpers of roofvissen is s ‘nachts over het algemeen makkelijker dan overdag. De vissen pakken dus eerder beet. En dat is precies de reden waarom veel vissers fan zijn van nachtvissen.

Nachtvissen: de voorbereiding

Zodra je gaat nachtvissen is het heel belangrijk dat jij je goed voorbereid. Dit omdat er nogal wat zaken veranderen op het moment dat je in het donker vist. We nemen de belangrijkste voorbereidingen in het kort met je door.

Goede kleding aan

Als je gaat nachtvissen is het belangrijk om de weersverwachting in de gaten te houden. Dit is belangrijk omdat het visplezier anders flink kan afnemen. Denk maar eens aan flinke regenval waar je niet op voorbereid bent. Of aan temperaturen rond de 0 terwijl je geen warme jas of broek mee hebt.

Door de weersverwachting in de gaten te houden kun je anticiperen op wat er komen gaat. Hierdoor word je minder snel verrast en heb je altijd de juiste viskleding mee.

Controleer de plek

Verder is aan te raden om je visstek uitvoerig te controleren. Eén van de zaken waar je op moet letten is de ruimte. Heb je voldoende ruimte voor je tent en hengels? En blijft er dan nog bewegingsruimte over om de vis te drillen en veilig terug te zetten?

Zaken die van belang zijn wanneer je comfortabel wilt vissen. Daarnaast is het advies om een plek te kiezen die recht is. Wat we willen zeggen is dat nachtvissen aan een schuine kant over het algemeen niet heel praktisch is. Misschien denk je dat het meevalt. Maar in het donker zie je aanmerkelijk minder. Hierdoor is de kans dat je struikelt veel groter. Daarnaast kan door dauw de gladheid van het ondergrond toenemen. De kans op een glijpartij en een nat pak neemt hierdoor aanzienlijk toe.

voorbereiding nachtvissen

De juiste waterstek

Een mooie plek aan de waterkant is mooi. Maar het is niets zonder goed water. Daarom is ons advies om wat bodemkaarten te raadplegen. Mocht je deze niet voorhanden hebben of mocht je het leuker vinden om zelf op onderzoek uit te gaan. Maak dan een eigen bodemkaart met een dieptemeter, prikstok, hengel, peildobber of lood. Probeer vervolgens de juiste plek te vinden. Zodra je die gevonden hebt is het zaak dat je deze plek weet te onthouden. Een andere optie, naast het onthouden, is het gebruik van een lijnclip. Deze toepassing zorgt ervoor dat de lijnafname precies op hetzelfde punt zal stoppen. Hierdoor vis je dus steeds op dezelfde plek.

In het licht de hengels uitleggen

We raden aan om in het daglicht de hengels uit te leggen. We zien nog wel eens situaties waarbij mensen het s ’avonds of s ‘nachts doen. Dit is echter totaal niet praktisch en door het slechte zicht kost het ook nog eens ontzettend veel tijd.

Misschien vind je dit ook interessant?