Voelen vissen pijn als ze gevangen worden?

Ben jij een fanatieke visser of gooi jij wel eens je hengel in het water? Vraag jij je af of vissen pijn hebben wanneer ze gevangen worden? Het is een vraagstuk waar menig studie naar gedaan is en waar nog geen definitief antwoord op te geven is. Er zijn verschillende opvattingen of vissen pijn voelen wanneer zij gevangen worden. In dit artikel bespreken we ze.

‘Vissen voelen geen pijn’

Fanatieke vissers houden natuurlijk van hun sport. Een veel gehoord antwoord op de vraag of vissen pijn voelen is dat vissen geen pijn kunnen voelen wanneer zij gevangen worden. Vissen hebben namelijk een beperkte hersencapaciteit die anders werkt dan die van andere dieren of mensen. Vissen zouden hierdoor geen pijn voelen. Zij zouden vanaf het moment van de beet namelijk in een onbewust zijn belanden en dus de pijn niet ervaren. Er zijn verschillende onderzoeken die het tegendeel beweren.

Reactie van vissen na vangst of pijn

Uit recent onderzoekt kan worden geconcludeerd dat vissen echter wel pijn ervaren. De vissen die voor dit onderzoek zijn gebruikt zijn namelijk gevangen, teruggegooid en vervolgens onderzocht. Het gedrag van vissen veranderde in bepaalde mate na een vangst of ervaring die pijn kan hebben gedaan. Vissen mijden de plek waar zij hun pijnlijke ervaring hebben opgelopen, zijn minder actief en eten minder nadat zij pijn ervoeren. Wanneer het water werd voorzien van pijnstillers werden de vissen actiever. Dit zou aantonen dat vissen een bepaalde periode pijn ervaren van een vangst en dus voorzichtiger zijn. Wanneer de pijn verdwenen is vertonen vissen weer hun oude gedrag.

voelt vis iets van de haak

Verandert dit iets voor mij?

Maar of dit onderzoek geldt voor alle vissen en of het een duidend antwoord geeft op het vraagstuk is niet met zekerheid te zeggen. De kans is groot dat vissen dus wel degelijk pijn ervaren. Of u nog wel met een gerust hart kan gaan vissen? Dat is natuurlijk volledig aan u. Het is echter wel goed om te weten dat de kans dat vissen lijden vrij groot is. Wanneer u een vis vangt dient u ervoor te zorgen dat de vis op een goede manier weer in het water geraakt. Visdraad gaat bijvoorbeeld meer dan tien jaar mee voordat het oplost. Gooi een vis dus niet terug met een haakje of stukje visdraad aan zijn mond of lijf.

Misschien vind je dit ook interessant?