Wat is het prijzengeld bij Wimbledon?

Ben jij een tennisspeler of kijk je wel eens naar tenniswedstrijden? Ben jij van plan om het Wimbledon-toernooi te volgen en wil jij weten hoeveel het prijzengeld bedraagt? Wimbledon is één van de grootste tennistoernooien die er bestaat en wordt gespeeld op echt gras. Het heilige gras van Wimbledon is voor elke speler een podium waar hij of zij wil schitteren. De speler die Wimbledon wint ontvangt een zeer lucratief prijzenbedrag, maar ook de andere spelers keren huiswaarts met een fraai bedrag. In dit artikel vertellen we alles over het prijzengeld van Wimbledon.

prijzengeld wimbledon

Wat is Wimbledon?

De volledige naam van het toernooi op Wimbledon is ‘The Wimbledon Championships’. Kortweg wordt dit toernooi doorgaans Wimbledon genoemd. Het toernooi is het oudste tennistoernooi ter wereld en wordt beschouwd als het meeste prestigieuze tennistoernoi ter wereld. De eerste editie van het toernooi werd gehouden in het jaar 1877. Het toernooi is één van de vier grandslamtoernooien. Er wordt gespeeld op natuurgras en spelers zijn verplicht om witte kleding te dragen. Het toernooi wordt georganiseerd door de International Tennis Federation (ITF). Van elk geslacht doen 128 enkelspelers en 64 dubbelspelkoppels mee. Ook zijn er 48 gemengde koppels in het toernooi.

Prijzengeld Wimbledon

Het prijzengeld bij tennis is bij vele toernooien gelijk per geslacht. Wimbledon was weliswaar het laatste grandslamtoernooi waarbij dit werd ingevoerd. Hier is wel eens kritiek op geweest, omdat mannen meer gewonnen sets moeten behalen om een ronde verder te komen dan vrouwen. Mannen staan dus langer op de baan, maar krijgen niet meer betaald. Het prijzengeld stijgt door de jaren heen. Waar het prijzengeld totale prijzengeld in 2017 zo’n 35 miljoen Euro was, was dit bedrag een jaar later al 38 miljoen Euro. In 2020 is het toernooi niet doorgegaan, maar hebben spelers toch een fraai bedrag mogen ontvangen als beloning voor hun harde werken. Wat er in de toekomst gebeurt met het prijzengeld is onduidelijk. Voor de winnaar van het toernooi in 2019 lag een astronomisch bedrag van zo’n 2,5 miljoen Euro te wachten. Novak Djokovic ging er met dit bedrag vandoor.

Misschien vind je dit ook interessant?