Wat is een tiebreak?

Ben jij een tennisliefhebber of speel jij zelf wel eens een potje tennis? Hoor jij andere tennissers, vrienden, mensen op televisie of ergens anders wel een praten voer een tiebreak en weet jij niet wat dit betekent? Een tiebreak vindt plaats wanneer de wedstrijd een gelijke stand van 6-6 heeft bereikt. Wil jij weten hoe een tiebreak verloopt en wat de regels zijn? Lees dan vooral even verder.

tiebreak

Waarom een tiebreak?

Het tiebreak systeem is vanaf 1970 langzamerhand in vrijwel alle tennistoernooien gerold. De bedoeling van dit systeem is dat wedstrijden niet te lang gaan duren. Sommige wedstrijden, waarbij het tiebreak systeem wordt gehanteerd, duren nu al ruim vijf uur. Wanneer tennissers door moeten spelen totdat zij een verschil van 2 games hebben bereikt kunnen wedstrijden nog enkele uren langer duren. Om dit te voorkomen is de tiebreak dus geïntroduceerd. Het wordt tiebreak bestaat uit twee delen: tie (gelijk) en break (doorbreken). Dit is dus ook precies waarvoor een tiebreak is. Het doorbreken van een gelijke stand om een (set)winnaar te kunnen aanwijzen.

Hoe verloopt een tiebreak?

Een tiebreak wordt dus gespeeld na een gelijke stand van 6-6. Om een winnaar aan te moeten wijzen wordt de tiebreak gespeeld. Speler A begint met één opslag vanaf de rechterkant. Daarna gaat de beurt naar speler B. Hij mag twee keer opslaan en begint vanaf de linkerkant. Zijn tweede opslag is vanaf de rechterkant. Wanneer speler B tweemaal heeft mogen opslaan gaat de beurt weer naar speler A. Deze begint met een opslag vanaf de linkerkant en mag het volgende punt vanaf de rechterkant beginnen. Zo gaat men door totdat er iemand zeven punten heeft behaald en minimaal twee punten meer heeft dan de tegenstander. 7-0, 7-1, 7-2, 7-3, 7-4, 7-5 zijn dus allemaal mogelijke uitslagen van een tiebreak. 7-6 niet omdat het verschil hier maar één punt is. Men moet dan dus doorspelen tot 8-6 of een andere score met twee punten verschil.

tiebreak met tennis

De langste tiebreak ooit

Omdat er geen maximale score aan een tiebreak zit kan het voorkomen dat een tiebreak langdurig doorgaat. In 2010 liep dit geheel uit de hand. John Isner en Nicolas Mahut, tot dan twee relatief onbekende spelers, speelde op de kampioenschappen van Wimbledon in 2010 een wedstrijd die in totaal 11 uur duurde en werd beslist met een score van 70-68. Omdat het donker werd en het scorebord het begaf werd de wedstrijd verdeeld over 3 dagen gewonnen door John Isner. Het duel verbrak vele records. Zo wonnen beide spelers maar liefst 84 opeenvolgende servicegames. Maar liefst 168 games zonder break dus.

Misschien vind je dit ook interessant?