Wat is een tiebreak?

Speel je tennis of volg je het graag? Vraag je je af wat een tiebreak is en hoe het werkt? Een tiebreak komt voor bij een gelijke stand van 6-6. Dit kan gebeurd het vaakst bij een 6-6 in games maar het kan ook in sets zijn. Ontdek de regels en het verloop van een tiebreak.

een tennisspeler die een tiebreak speelt

Tiebreak: waarom is het geïntroduceerd?

Het tiebreak systeem is geïntroduceerd in de meeste tennistoernooien vanaf 1970 om te voorkomen dat wedstrijden te lang duren. In plaats van urenlang doorspelen tot er een verschil van 2 games is, wordt een tiebreak gebruikt. Het woord “tiebreak” betekent letterlijk het doorbreken van een gelijke stand om een winnaar aan te wijzen. Het bespaart tijd en zorgt ervoor dat wedstrijden efficiënter verlopen.

Hoe verloopt een tiebreak?

Een tiebreak wordt gespeeld na een gelijke stand van 6-6 om een winnaar aan te wijzen. Speler A begint met één opslag vanaf de rechterkant, gevolgd door twee opslagen van speler B (eerst links, dan rechts). Daarna gaat de beurt weer naar speler A, die begint met een opslag vanaf links. Dit patroon wordt herhaald totdat een speler zeven punten behaalt en minimaal twee punten voorsprong heeft. Bijvoorbeeld 7-0, 7-1, 7-2, 7-3, 7-4, 7-5 zijn mogelijke uitslagen. Een score van 7-6 is niet voldoende, omdat het verschil slechts één punt is. In dat geval moet er doorgespeeld worden tot er een verschil van twee punten is, zoals 8-6 of een andere score.

Alle weetjes op een rij:

Naast de basisinformatie over hoe een tiebreak wordt gespeeld, zijn er nog een paar belangrijke aspecten om te weten:

  • Zoals bovenstaande tekst al doet vermoeden worden de punten in een tiebreak anders geteld.  In plaats van het traditionele “15-30-40” systeem wordt er geteld van 1 tot en met 7. De eerste speler die 7 punten behaalt en een verschil van minimaal 2 punten heeft, wint de tiebreak.
  • Na elke zes gespeelde punten in een tiebreak wordt er van kant gewisseld.
  • Een set kan ook eindigen met een tiebreak. Dit gebeurt wanneer beide spelers zes games winnen. De winnaar van de tiebreak wint dan de set met een score van 7-6.

De langste tiebreak ooit

In 2010 vond een legendarische tiebreak plaats tijdens de Wimbledon-kampioenschappen tussen John Isner en Nicolas Mahut. Deze epische wedstrijd duurde in totaal 11 uur en eindigde met een ongelooflijke score van 70-68. Het duel, waarin het scorebord kapot ging en de wedstrijd over 3 dagen werd verdeeld, brak talloze records, waaronder 84 opeenvolgende servicegames zonder break van beide spelers.