Hoe verloopt het Wimbledon tennistoernooi?

Ben jij een liefhebber van tenniswedstrijd, tennis jij zelf of ben je van plan om dit te gaan doen? Is Wimbledon één van de tennistoernooien waarnaar jij graag kijkt of gaat kijken en vraag jij je af hoe dit toernooi verloopt? Wimbledon is misschien wel het meest bekende tennistoernooi ter wereld en zeer prestigieus. Wil jij weten hoe het toernooi Wimbledon verloopt? Dat vertellen we in dit artikel.

wimbledon tennis

Wat is Wimbledon?

Wimbledon, vol uit: The Wimbledon Championships, is het enige grote tennistoernooi ter wereld dat op natuurgras wordt gehouden en behoort tot de grandslamtoernooien. Het winnen van Wimbledon is een prestatie waar elke tennisser van droomt. Weinigen zijn hierin geslaagd. De recordwinnaar van het toernooi is de Zwitserse tennislegende Roger Federer. Hij heeft het toernooi al acht keer op zijn naam gezet. Wimbledon duurt zo’n twee weken en wordt gespeeld in juni en juli. De organisatie van het toernooi ligt in handen van de International Tennis Federation.

wimbledon

Hoeveel deelnemers zijn er bij Wimbledon?

Aan het hoofdtoernooi van Wimbledon doen 128 enkelspelers en 64 dubbelkoppels per geslacht mee. Daarnaast zijn er ook nog 48 gemengde koppels in het dubbelspeltoernooi. De deelnemers ontvangen, ongeacht hun geslacht, hetzelfde prijzengeld voor hun prestaties. Dit is in de tennissport erg gebruikelijk. Wimbledon was een van de laatste toernooien die hierin meeging.

Hoe verlopen de wedstrijden van Wimbledon?

De wedstrijden verschillen wel per geslacht. De mannen moeten 3 sets over de streep trekken om een wedstrijd te winnen. Vrouwen moeten slechts twee sets winnen om een wedstrijd binnen te slepen. Dit gaat zo door tot aan de finale, daar moet een verschil van twee sets worden bereikt. Het verschil in speeltijd kan tussen mannen en vrouwen nogal groot zijn, terwijl de beloning hetzelfde is. Hierop is nogal wat kritiek geweest. De Wimbledon-organisatie was enkele jaren gelden klaar met de ellenlange wedstrijden die tijdens het toernooi plaatsvonden en heeft tegenwoordig als regel dat een wedstrijd bij een stand van 12-12 in sets naar een beslissende tiebreak gaat.

Misschien vind je dit ook interessant?