Hoeveel sets worden er gespeeld op Wimbledon?

Ben jij een tennisspeler of -liefhebber en kijk jij graag naar tenniswedstrijden? Vraag jij je af hoeveel sets er worden gespeeld tijdens Wimbledon? Het aantal sets dat moet worden gewonnen om een wedstrijd winnend af te sluiten is nogal afhankelijk. Zo verschilt dit aantal bij de mannen en de vrouwen, zit er een verschil tussen enkelspelers en dubbelspelers en gelden er in de finale andere regels qua sets. In dit artikel leggen we alles uit over het aantal sets dat bij Wimbledon gespeeld.

sets wimbledon

Wat is Wimbledon?

De bekendste tenniswedstrijd van het jaar is The Wimbledon Championships, kortweg Wimbledon. Deze wedstrijd is één van de vier grandslamtoernooien. Het winnen van Wimbledon is voor elke tennisspeler een hele bijzondere prestatie. Dit omdat het toernooi als meest eervolle en prestigieuze tennistoernooi ter wereld te boek staat. Wimbledon is het enige grote tennistoernooi waarbij gespeeld wordt op natuurgras. Het heilige gras van Wimbledon is dan iets mythisch voor elke tennisliefhebber en -speler. Wimbledon is ook het oudste tennistoernooi ter wereld. Tegenwoordig doen er aan het toernooi 128 enkelspelers, 64 dubbelspelers en 48 gemengde koppels mee.

Hoeveel sets bij Wimbledon?

De mannen die het enkelspel spelen moeten tijdens Wimbledon 3 sets winnen om een wedstrijd te winnen. Een wedstrijd duurt dus 3, 4 of 5 sets. In de finale geldt dat er een verschil van twee sets moet zijn. Omdat er nogal wat kritiek kwam op een aantal ellenlange wedstrijden (denk aan de Isner-Mahur-wedstrijd die meerdere dagen duurde) is er besloten dat er bij een stand van 12-12 in sets een beslissende tiebreak wordt gespeeld. De vrouwen spelen het gehele toernooi een best of 3. Dit betekent dat wedstrijden 2 of 3 sets duren. Ook vrouwen moeten in de finale een verschil van 2 sets halen. Bij het dubbelspel worden dezelfde regels als bij de vrouwen gehanteerd.

sets wimbledon

Prijzengeld Wimbledon

Naast de zeer prestigieuze prijs staat er bij Wimbledon ook een zeer lucratief prijzengeld op het spel. De winnaar van het toernooi gaat naar huis met zo’n 2,5 miljoen Euro. Het totale prijzengeld is ruim 35 miljoen Euro. De mannen en de vrouwen ontvangen evenveel prijzengeld voor hun prestaties. Dit is bij de grandslamtoernooien gebruikelijk, maar leverde de Wimbledon-organisatie wel kritiek op. Dit omdat mannen aanzienlijk langer op de tennisbaan staan dan vrouwen omdat zij meer sets moeten spelen.

Misschien vind je dit ook interessant?