Tips bij het kiezen van tennisgrips

Heeft u een tennisracket en ben je opzoek naar de juiste grip? Of wil je graag een tennisracket aanschaffen en wil je weten waar je op moet letten? In dit artikel zoomen we in op de grips van tennisrackets.

grip tennisracket

Wat is een tennisracket grip?

Een tennisracketgrip is het gedeelte waar je het tennisracket vasthoudt. Belangrijk bij een grip is dat deze goed in je hand ligt, schok dempend is en vocht absorberend werkt. Een tennisracketgrip is er in verschillende maten en vaak uitgerust met een basisgrip en een overgrip.

Hoe kies ik de juiste gripmaat?

Zoals gezegd is het belangrijk om een tennisracket te kiezen met de juist gripmaat. Hierdoor ligt de tennisracket fijn in de hand en kun je comfortabel tennissen. Zodra je een te kleine grip koopt moet je continue je handen dichtknijpen. Dat is even niet zo erg maar naar verloop van tijd gaat dit voor verkramping zorgen. Een te grote grip moet je ook extra stevig vasthouden. Dit vanwege het feit je het risico loopt dat het racket je uit de handen valt.

Het kiezen van de juiste gripmaat is zoals gezegd erg belangrijk. Maar hoe kies je nou de juiste gripmaat? Daar is een eenvoudige meet methode voor. Je pakt een liniaal en legt deze op je slaghand. Vervolgens meet je de afstand van de top van de ringvinger tot de tweede handlijn. Noteer vervolgens het aantal millimeter. Het aantal mm komt overeen met de omtrek van het tennisracket en aan de hand daarvan kun je de juiste gripmaat vaststellen (zie onderstaande tabel)

Omtrek in mm Omtrek in inches (USA) Gripmaat in Europa
100 – 102 mm 4 L 0
103 – 105 mm 4 1/8 L 1
106 – 108 mm 4 2/8 = 4 1/4 L 2
109 – 111 mm 4 3/8 L 3
112 – 114 mm 4 4/8 = 4 1/2 L 4
115 – 117 mm 4 5/8 L 5

 

Mocht je twijfelen over de juiste gripmaat dan is het advies om te kiezen voor een kleinere gripmaat. Dit vanwege het feit dat een te kleine gripmaat door middel van een krimpkous groter te maken is. En een te grote gripmaat niet kleiner te maken is.

Wat is een basis grip?

Een basisgrip is een grip die standaard om het frame van een tennisracket is verwikkeld. Een basisgrip is in principe het handvat van het racket en zorgt voor meer grip en meer demping.

Na veelvoudig gebruikt krijg je te maken met slijtage. Vaak is slijtage aan het grip duidelijk te merken. Het racket ligt minder goed in de hand, voelt een stuk gladder en je moet meer moeite doen om het racket vast te houden. Geadviseerd wordt om de grip met grote regelmaat te vervangen. Hierdoor tennis je een stuk comfortabeler en heb je minder snel last van een vermoeide arm.

tennisracket grip kopen

Wat is een overgrip?

Voordat we er verder op in gaan is het goed om te weten dat een overgrip nooit de basisgrip kan vervangen. Een overgrip heet niet voor niets een overgrip en is dan ook bedoeld om over de basisgrip heen te wikkelen.

Een overgrip is met name aan te raden wanneer je regelmatig de grip van het racket wilt vervangen. De aanschafkosten van een overgrip liggen namelijk een stuk lager dan de aanschafkosten van een basisgrip.

  • Kooptip: Pacific overgrip in verschillende kleuren

Goedkoop is duurkoop

Er zijn heel veel verschillende soorten grips van verschillende soorten merken. We adviseren om niet het goedkoopste product te kiezen. Dit omdat een goedkoop grip sneller slijt waardoor je regelmatige een nieuwe moet aanschaffen. Het regelmatig vervangen zorgt ervoor dat een goedkoop grip eigenlijk niet goedkoper is maar duurder.

Misschien vind je dit ook interessant?