Demper in een tennisracket: wat zijn er de voordelen van?

Ben je een fanatieke tennisser en nieuwsgierig naar de voordelen van een demper? Of ben je juist een beginnend tennisser die graag wil weten waar een demper goed voor is? In dit artikel gaan we dieper in op deze onderwerpen en voegen we extra informatie toe om je nog beter te informeren.

man met een demper in een tennisracket die aan het tennissen is

Wat is een demper?

Een demper is een klein rubberen accessoire dat in de bespanning van je tennisracket wordt geplaatst. Het dient om de intensiteit van trillingen te verminderen, waardoor het slaan van de bal comfortabeler wordt. Bovendien heeft een demper invloed op het geluid dat geproduceerd wordt tijdens het raken van de bal. Hierdoor zal je niet langer het kenmerkende “pling geluid” horen.

Positieve invloed op blessures

Door trillingen te verminderen, zorgt een demper voor een comfortabelere speelervaring. De schokabsorberende eigenschappen van de demper verminderen de impact op je handen, polsen en arm, waardoor de kans op blessures zoals tenniselleboog wordt verminderd. Dit is vooral voordelig bij langere speelsessies of intensieve wedstrijden, waarbij je herhaaldelijk harde slagen maakt.

Dempers met vibratiesysteem

Naast dempers die alleen de snaren dempen, zijn er ook dempers met een vibratiesysteem. Deze dempers verminderen niet alleen de trillingen van de snaren, maar ook die van het frame van het tennisracket. Hierdoor ervaar je nog meer voordelen en een extra dempingseffect.

Ondersteuning van ervaringen

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat het gebruik van een demper effectief is, zijn de positieve ervaringen van zowel ervaren als beginnende tennissers overtuigend. Dit geeft aan dat een demper wel degelijk voordelen kan bieden.

Stijlvolle racketaccessoire

Vroeger waren dempers eenvoudig en saai in design. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval. Veel merken en producenten bieden leuke, kleurrijke, frisse en zelfs grappige dempers aan. Hierdoor profiteer je niet alleen van de voordelen, maar kun je ook je racket opvrolijken en personaliseren.

Wordt het tennissen gemakkelijker?

We krijgen wel eens de vraag of het tennissen met een demper makkelijker is dan zonder. Het antwoord hierop is nee. Je gaat niet beter tennissen van tennissen met een tennis demper.

  • Tennisdemper per 4 ex. – Smiley’s
  • Wilson Shock Trap Trillingsdemper
  • Head Smartsorb