Wat is de ATP Ranking en waarom is de top-100 zo belangrijk?

Voor het eerst in zeven jaar staan er met Botic van de Zandschulp (nummer 62) en Tallon Griekspoor (nummer 89) twee Nederlandse mannen in de mondiale tennis top-100. Bij de vrouwen was Kiki Bertens de laatste jaren natuurlijk een constante factor in die tennistop, met zelfs een paar top-10-klasseringen als hoogtepunten. Maar wat betekent die top-100? Waarom is dat hét doel voor de meeste tennissers?

Waarom de top-100 zo belangrijk is

Als speler in de top-100 van de ATP Ranking word je rechtstreeks toegelaten tot de vier grandslamtoernooien: de Australian Open, Rolland Garros, Wimbledon en de US Open. Dat is op twee vlakken heel interessant voor een speler.

Ten eerste op sportief gebied. Je speelt op de grootste toernooien, waar je je kunt meten met de beste spelers. Het is alsof je het hele jaar mee kunt doen aan de Champions League, zonder eerst achtendertig voorrondes te hoeven spelen. Het is, kortom, het hoogst haalbare voor een topsporter.

En bij grote toernooien horen grote geldprijzen. Als top-100-speler ben je dat jaar verzekerd van minimaal (!) 250 duizend euro aan prijzengeld. Dat is overigens nog maar een schijntje van wat Novak Djokovic in zijn carrière aan winstpremies bij elkaar heeft gespeeld. De Serviër heeft alleen aan prijzengeld al zo’n 140 miljoen dollar verdiend… Iets waar Van de Zandschulp en Griekspoor voorlopig alleen nog maar van kunnen dromen. Maar dat ze komend jaar een aardig bedrag kunnen bijschrijven, staat eigenlijk al wel vast,

Hoe de ranking berekend wordt

De ATP Ranking werkt met een puntensysteem. Daarvoor zijn alle tennistoernooien in verschillende categorieën ingedeeld. Iedere categorie kent een eigen (vastgesteld) bedrag aan prijzengeld en ATP-punten. Hoeveel punten en geld je verdient, hangt uiteraard af van hoe ver je komt in het toernooi waaraan je meedoet.

Tegenwoordig maakt het niet meer uit of je tegen een hoger- of lagergeklasseerde tegenstander speelt. Vroeger had ook dat nog effect op het aantal punten dat je kon verdienen, maar de bonuspunten bij het verslaan van een hogergeplaatste opponent zijn afgeschaft.

De punten die je bij elkaar speelt, gelden voor precies een jaar nadat je ze behaalde. Hierbij wordt geen rekening gehouden met verschuivingen in de wedstrijdkalender. Voor een goede klassering in de top-100 is het dus noodzaak om jaar na jaar op niveau te blijven presteren, anders daal je redelijk snel weer af, hoeveel Grand Slams je de jaren ervoor ook hebt gewonnen. Griekspoor en Van de Zandschulp hebben dus al langer dan een jaar laten zien dat ze op niveau meekunnen.

En voor de écht grote spelers is er nog een extraatje. De tennissers die aan het eind van het tennisseizoen in de top-8 staan, kwalificeren zich voor de ATP World Tour Finals. Dat toernooi kan je zien als een soort Supercup, waarin de beste acht spelers van het jaar het nog één keer tegen elkaar opnemen. Ook in dat toernooi kan je trouwens punten scoren.

ATP & WTA

ATP staat voor Association of Tennis Professionals, vrij vertaald: de bond voor tennisprofs. Deze bond ontstond in 1972 met als doel de belangen van de mannelijke tennissers te beschermen. Voor de vrouwen werd een jaar na de ATP de Women’s Tennis Association (WTA) opgericht. De WTA Ranking wordt op min of meer dezelfde manier berekend als de ATP Ranking.