Waar moet je op letten bij het kopen van tennisballen?

Ben je fanatiek tennisser en zijn jouw tennisballen aan vervanging toe? Of wil je beginnen met tennis en ben je benieuwd waar je op moet letten op het moment dat je tennisballen aanschaft? In dit artikel nemen we meerdere aandachtspunten met je door.

tennisbal kopen

Leeftijd en niveau van de speler

Bij het kiezen van de juiste tennisbal is het belangrijk om naar de leeftijd en het niveau van de speler te kijken. En daarom maken we onderscheid in 3 categorieën:

Stage ballen

Stageballen zijn bedoeld voor jonge tennissers die net aan de sport beginnen. Bij stageballen is de druk verlaagd waardoor de bal minder hard stuitert en vertraagd worden. Hierdoor hebben kinderen meer tijd om de bal terug te slaan en kunnen zij zich focussen op de techniek.

Stageballen zijn er in 3 soorten te krijgen, namelijk:

Hoe lager het getal van de stagebal hoe meer druk er in de bal zit. Dus een stage 3 bal heeft minder druk dan een stage 1 bal.

Tennisballen voor volwassenen

Naast de tennisballen voor kinderen zijn er ook tennisballen voor volwassenen. Dat zijn de tennisballen zoals de meeste van ons die kennen. Tennisballen voor volwassenen zijn in twee categorieën op te delen, namelijk:

tips kopen tennisbal

Drukloze ballen

Bij drukloze ballen is de druk aan binnenzijde net zo groot als aan de buitenzijde. Voordeel hiervan is dat hardheid van de bal hetzelfde blijft. Dit heeft als voordeel dat je lang met de bal kan doen. Het is dan ook niet voor niets dat dit type bal vaak gebruikt worden voor trainingen en tennislessen. Nu krijgen we wel eens de vraag: “maar gaan deze ballen dan eeuwig mee?” Het antwoord hierop is nee. Een drukloze tennisbal slijt na verloop van tijd aan de buitenkant. Hierdoor neemt de kwaliteit van de bal aanmerkelijk af. Iets wat je tijdens het tennissen dan ook zeker ervaren gaat.

Wat je ook ervaren gaat is dat het tennissen met een drukloze bal een aanslag is op je armen en schouders. Dit komt omdat de bal zwaarder aanvoelt en je lichaam harder aan het werk moet om de bal te verwerken. Het spelen met drukloze ballen is dan ook minder comfortabel dan het spelen met gas gevulde ballen. Daarnaast is de kans op een blessure groter.

Gas gevulde ballen

Eén van de eigenschappen van dit type bal is dat de zeer goed stuitert. Dit is te vergelijken met ballen van andere balsporten, zoals: voetbal, basketbal en handbal. De reden dat de bal gemakkelijker stuitert heeft alles te maken met de hoeveelheid druk aan de binnenkant van de bal.

Gas gevulde tennisballen zijn tennisballen waar je comfortabel mee kunt tennissen. Dit komt omdat de bal minder hard op het racket terecht komt. Hierdoor wordt er minder van je lichaam geëist en is de kans op overbelasting of een vervelende blessure aanzienlijk kleiner.

Daarnaast heb je met dit type bal meer controle. Zo is het makkelijker om de bal het nodige effect mee te geven en te sturen.

Grootste nadeel van dit type bal is dat het gas en dus de druk, na verloop van tijd verloopt. De positieve eigenschappen van de bal neemt na verloop van tijd dus af. Dat is ook de reden dat er bij een professionele tenniswedstrijd om de 7 games met nieuwe ballen wordt gespeeld.

Misschien vind je dit ook interessant?