Wat is pickleball?

Pickleball is een paddleball-sport die elementen van badminton, tafeltennis en tennis combineert. Twee of vier spelers gebruiken stevige peddels gemaakt van hout of composietmateriaal om een wiffle bal over het net heen te slaan. Het veld is net zo groot als een badmintonveld. De lengte van een badmintonveld is 13,4 meter lang en de breedte is 6,1 meter. Voor enkelspel wordt de breedte gereduceerd tot 5,18 meter. Pickleball heeft hetzelfde net als een bij badminton. De regels lijken enigszins op tennis, met een aantal aanpassingen.

Ontstaan pickleball

Pickleball werd voor het eerst gespeeld halverwege de jaren zestig. Dit werd gespeeld door kinderen, omdat dit een toegankelijke sport is voor elk kind. In Amerika wordt deze sport al door vier miljoen mensen beoefend. Binnen Nederland is deze sport ook aan een opmars begonnen. In Nederland is ook jaarlijks het NK pickleball te zien.

Wat zijn de regels bij pickleball?

De bal wordt onderhands geserveerd, startend aan de rechterzijde van het veld en wordt diagonaal gespeeld naar het tegenoverliggende servicevak. De bal mag uit de hand geserveerd of je mag hem laten vallen (niet opgooien) en laten stuiten. Bij een netservice wordt er gewoon doorgespeeld. De tegenpartij moet de bal eerst laten stuiten, voordat de bal mag worden teruggeslagen. De return moet door de serverende partij ook eerst een keer op de grond stuiteren. Pas de derde bal mag in 1x doormiddel van een volley geslagen worden. Natuurlijk mag je de bal ook laat stuiteren.

Punten worden alleen gescoord door de serverende partij. Als de tegenstander er niet in slaagt om de bal terug te slaan, de bal uit gaat, de geserveerde bal niet laat stuiten, volleyt vanuit de non-volley zone of zelf geraakt wordt door de bal. De game eindigt net als met badminton na elf punten (met twee punten verschil).

Wanneer er een punt wordt gescoord serveert dezelfde persoon, maar dan vanaf de andere kant. Wanneer het punt wordt verloren door het serverende team, mag de andere speler van het serverende team opslaan. Wanneer deze speler zijn opslag ook verliest gaat het andere team op dezelfde manier serveren. Aan het begin van de wedstrijd serveert maar 1 speler, waarna hij overgaat naar de andere kant.

De score werkt als volgt: 1-0-1 betekent dat de serverende partij 1 punt heeft, het andere team nog geen punt heeft en de eerste serveerder nog aan het serveren is.