Wat is vals plat?

Kijk je op dit moment wielrennen en hoor je de commentatoren het over vals plat hebben? Of ben je in gesprek met iemand die het over vals plat heeft? Weet je niet wat dit betekent maar wil je dit wel graag weten? In dit artikel leggen we deze term aan je uit.

Vals plat bij het wielrennen

Vals plat is een term die veel gebruikt wordt in de wielersport. Er wordt mee bedoeld dat de weg waar de renners zich op bevinden vlak lijkt maar in werkelijkheid een dalingspercentage of een stijgingspercentage heeft.

Of te wel, het lijkt of alsof de weg vlak is maar in de praktijk loopt deze dus op of af.

vals plat

Optisch bedrog

Vals plat is een vorm van optisch bedrog. Dat wil zeggen dat je denkt dat wat je ziet dat dit waar is. Maar dan blijkt in de praktijk er dus een andere waarheid te zijn.

Dat mensen het lastig vinden om deze situatie in te schatten heeft alles te maken met het feit de (volledige) horizon ontbreekt. Het menselijk oog gebruikt de horizon namelijk als referentie om in te schatten of iets recht is of niet. Wanneer je door de bergen heen fietst zijn er situaties waarbij je volledig omringd bent door de bergen. Hierdoor is de horizon verdwenen waardoor mensen misinterpretaties of fouten maken.

Verraderlijk voor wielrenners

Vals plat kan voor wielrenners erg verraderlijk zijn. Zeker als ze de tactiek hebben om op het platte stuk het verschil te maken. Als vervolgens blijkt dat het platte stuk niet plat is maar stijgend is, dan zullen de benen van de renner snel vollopen. De renner zal het gevoel hebben dat hij slechte benen heeft. Hierdoor krijgt het zelfvertrouwen ten onrechte een flinke knauw. Dit omdat hij of zij eigenlijk veel te hard tegen de berg op fietst. In het ergste geval betekent het zelfs dat de wielrenner zichzelf opbrandt, hij zal hierdoor moeten lossen waardoor hij de dagwinst of een goed algemeen klassement gedag kan zeggen.

Populaire herenfiets broek

  • AGU Bibshort Essential
  • AGU Replica Bibshort Team Jumbo Visma
  • Craft Rise Bib Short

Populaire damesfiets broek

  • Craft Rise Bib Shorts 
  • AGU Prime Fietsbroek met Zeem 
  • Bioracer Bibshort Netherlands

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport