Racefiets pedalen en zool plaatjes

Heb je een racefiets of ben je van plan om een racefiets aan te schaffen? Ben je bekend met de voordelen van klikpedalen? En wil je graag de juiste schoenen, pedalen en zoolplaatjes aanschaffen? In dit artikel gaan we er inhoudelijk op in.

Waarom klik pedalen?

Als je efficiënt wilt fietsen dan zijn klik pedalen onmisbaar. Een traprotatie bestaat uit 360 graden en wanneer je zonder klik pedalen fietst kun je tijdens deze rotatie slechts 40% van de tijd kracht zetten. Dit omdat je te maken hebt met alleen duwende kracht.

Zodra je fietst met klik pedalen kun je tijdens de traprotatie 100% van de tijd kracht zetten. Dit omdat je naast duwen ook kracht kunt zetten door je voeten omhoog te trekken. Hierdoor fiets je een stuk efficiënter, kun je veel harder gaan en hou je het fietsen langer vol.

racefiets schoen met keo-plaat

Plaatje onder een racefiets schoen

Het plaatje (SPD-SL of KEO plaatje) onder een racefiets schoen is in vergelijking met die van een mountainbike schoen vrij groot. Dit heeft als voordeel dat de druk die er vrijkomt wordt verdeeld over een groter gedeelte van de schoen/voet waardoor je comfortabeler fietst.

Het plaatje onder een racefiets schoen zit op de zool en raakt tijdens het lopen de grond. Dit maakt het lopen erg oncomfortabel en is hier dan ook niet voor bedoeld. Uiteraard kun je korte kleine stukjes lopen maar het wordt afgeraden om langere stukken op dit type schoenen te wandelen.

  • Look Keo schoenplaatjes grijs

Geschikte pedaal om in te klikken

Zodra je het plaatje onder de schoen hebt gemonteerd is het van belang om de juiste pedalen op de fiets te zetten. Zodra je de verkeerde pedalen monteert zullen de schoenen zich niet vastklikken en heb je niets aan het plaatje onder je schoen.

Zodra je een KEO-plaat onder de schoen hebt gemonteerd zal je opzoek moeten gaan naar een KEO-pedalen set.

  • Shimano Ultegra R8000 SPD Pedalen
  • Shimano Klikpedalen Pd-r540-la

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport