De bolletjestrui bij de Tour de France

Kijk jij op het dit moment de Tour de France en vraag jij af wat de regels zijn omtrent de bolletjestrui? Wil je weten wanneer je een bolletjestrui hebt verdiend en wanneer je deze uitgereikt krijgt? In dit artikel gaan we er verder op in!

De winnaar van het bergklassement

Degene die na de laatste etappe van de Tour de France de bolletjestrui krijgt uitgereikt heeft het bergklassement geworden. Het bergklassement is een klassement die geschikt is voor wielrenners die klimmen als specialiteit hebben.

Zij kunnen punten verdienen door als eerste of als één van de eerste bij de top van een berg aan te komen. De hoeveelheid punten is afhankelijk van de zwaarte van de klim. Om de zwaarte aan te geven wordt er gewerkt met een viertal categorieën, namelijk:

  • 4e categorie (lichtst)
  • 3e categorie
  • 2e categorie
  • 1e categorie
  • Horse categorie (zwaarst)

Degene die het meest van dit soort punten binnensleept, staat bovenaan in het klassement en mag met trots de bolletjestrui dragen.

bergklassement

Hoeveel punten zijn er te verdienen?

Het aantal punten wat er te verdienen is, is afhankelijk van de zwaarte van de klim. Hoe zwaarder de klim hoe meer punten je krijgt. Daarnaast worden er bij zware klimmen meer punten toebedeeld. Zo valt er bij bergen van de categorie voor de nummers 1 t/m 8 punten te verdienen. Iets wat bij bergen van de 4e categorie alleen bestemd is voor degene die als eerste bovenkomt.

Positie 4e C 3e C 2e C 1e C HC
1e 1 2 5 10 20
2e 1 3 8 15
3e 2 6 12
4e 1 4 10
5e 2 8
6e 1 6
7e 4
8e 2

Verdubbeling van de punten

Sinds 2011 is de regel ingevoerd dat wanneer de finish bergop is dat de punten worden verdubbeld. Dus als de finish boven op een berg van de HC categorie is dan krijgt de winnaar 40 punten voor het bergklassement bij geschreven.

Verdeling van de trui

Het kan zijn dat de nummers één en twee aan het einde van de Tour de France hetzelfde aantal punten heeft. In dat geval krijgt degene die het vaakst als nummer één boven is gekomen de bolletjestrui toegekend.

Mocht dat aantal ook gelijk zijn dan wordt er gekeken naar de onderlinge resultaten op de cols. Dan wordt er bij elke berg gekeken wie als eerste van de twee boven was. Als renner 1 5x eerder boven was dan renner 2. Dan heeft renner 1 dus gewonnen.

In het alleruiterste geval zou zelfs dit nog geen uitsluitsel kunnen geven. Mocht dit het geval zijn dan wordt er gekeken naar de posities in het algemeen klassement.

Meerdere truien?

Voor deelnemers van de Tour de France is het niet mogelijk om zowel de bolletjestrui te winnen in combinatie met het winnen van de groene trui en de gele trui.

Dus mocht er een rijder zijn die in het algemeen klassement en in het bergklassement bovenaan staat, dan wordt de bolletjestrui vergeven aan de nummer 2 in het bergklassement. Mocht de nummer 2 bovenaan in het puntenklassement staan (groene trui) dan gaat de bolletjestrui zelfs naar de nummer 3 in het bergklassement.

Dit wil zeggen dat de bolletjestrui in hiërarchie minder waard is dan het puntenklassement en het algemeen klassement.

regels bolletjestrui

Prijzengeld

Renners die in de bolletjestrui rijden krijgen hiervoor flink wat prijzengeld uitgekeerd. De rijder die in Parijs (laatste rit) de bolletjestrui krijgt uitgereikt mag rekenen op een bedrag van € 25.000 euro.

Ook wordt er dagelijks een bedrag uitgekeerd. Eén dag in de bolletjestrui rijden levert namelijk € 300,- per dag op. Dat betekent dus dat als je als renner 10 dagen in de bolletjestrui rondrijd je € 3000,- mag bijschrijven.

Daarnaast krijgen klimmers die als eerste de top van een berg weten te bereiken een bedrag uitgekeerd. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de zwaarte van de klim. Hieronder een overzicht:

Prijzengeld in bergetappes:
Hors categorie:
1. €800
2. €450
3. €300

1e categorie:
1. €650
2. €400
3. €150

2e categorie:
1. €500
2. €250

3e categorie:
1. €300

4e categorie:
1. €200

Geschiedenis van het bergklassement

Sinds 1975 draagt de leider van het bergklassement de bolletjestrui. De eerste rijder die deze trui verdiende was de Nederlander Joop Zoetemelk. Zij het voor een paar dagen want de eerste eindwinnaar van deze trui van Lucien van Impe.

Het is overigens niet zo dat 1975 ook de invoering was het van het bergklassement in de Tour de France. De bergprijs bestond al alleen er werd geen prachtig en iconisch tricot aan gekoppeld.

Relevante producten

  • 1000x Tour de France
  • Tour de France bordspel 
  • Tour De France Officiële T-shirt Zwart  

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport