Wat is een gravelbike?

Een gravelbike is een type fiets die veel comfort, kracht en stabiliteit biedt op verschillende ondergronden. Zo is een gravelbike wat robuuster dan een racefiets en wat sneller dan een mountainbike. De gravelbike is geschikt voor de avontuurlijke en allround fietser die regelmatig op verschillende ondergronden fietst.

gravelbike

Allround sportfiets

De mogelijkheden met een gravelbike zijn enorm. Zeker wanneer je de materialen aanpast aan de te rijden route. Zo kun je met een licht setje wielen van jouw gravelbike een comfortabele racefiets maken. Maar je kunt ook voor een ruiger en dikker profiel gaan om vervolgens een mountainbike (liefst niet te technisch) parcours af te leggen.

Mocht je beide verwachten en een stukje op de weg en off the road rijden? No problem! Met een gravelbike zit je goed.

Het feit dat je meerdere kanten op kunt met een gravelbike zorgt ervoor dat dit type fiets steeds vaker gekocht wordt.

Relevante sportproducten

  • Pro sport lights Fietshelm
  • Rogelli Wielerhandschoen
  • Rogelli Ispira Fietsbroek

Het verschil met een cyclocross fiets

In de basis lijkt een gravelbike en een cyclocross fiets redelijk veel op elkaar. Maar er zijn toch wat cruciale accenten die van elkaar verschillen. We nemen ze met je door:

Comfort en snelheid

Als je kijkt naar de fiets zijn geometrie kijkt dan lijkt er weinig verschil in te zitten. Maar als je de fietsen naast elkaar zet en kritisch gaat vergelijken zie je dat cyclocrossfietsen vooral afgestemd zijn op het maken van snelheid.

Een gravelbike daarentegen heeft meer comfort en wordt dan ook veel allrounder ingezet. Zo worden gravelbikes gebruikt voor woon-werkverkeer maar worden ze ook uit de schuur gehaald voor een middag sportfietsen.

gravelbike kopen

Gewicht van een gravelbike

Zoals gezegd wordt een gravelbike ook met grote regelmaat gebruikt voor woon-werkverkeer. Daarom is het belangrijk dat de fiets meer gewicht aan kan en af en toe een stootje kan verdragen. Om hiervoor te zorgen wordt er vaak meer of andere materiaal gebruikt waardoor de fiets ook iets zwaarder van gewicht zal zijn.

Banden van een gravelbike

Als je fietst met smalle banden heb je minder aanrakingen met de grond. Hierdoor ervaar je minder weerstand en kun sneller fietsen. Een fiets met dikke en brede banden zorgt voor meer aanraking met de grond dit zorgt voor meer weerstand maar biedt ook meer comfort. Een gravelbike zit daar precies tussen in. Zo heeft het dikkere banden dan een racefiets en een cyclocrossfiets maar weer dunnere banden dan bijv. een mountainbike.

Type rit

Zoals het artikel al doet het vermoeden is een gravelbike een stuk allrounder dan een cyclocrossfiets. Dit wordt nog eens benadrukt als je kijkt naar het kleine versnellingsbereik van de cyclocrossfiets. Fietsen met een klein versnellingsbereik hoeft geen problemen op te leveren alleen is op lange afstanden niet heel wenselijk. Daarnaast is het bij een cyclocross fiets niet mogelijk om dikke banden te monteren, iets wat bij een gravelbike wel mogelijk is.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport