Mountainbike kopen: waar moet je op letten?

Het kopen van een mountainbike is een aankoop waar je even wat tijd in moet steken. Ga niet over één nacht ijs en weeg de opties flink af. Wil jij weten waar je zoal rekening mee moet houden? In dit artikel geven je alle aandachtspunten en helpen we jou in de zoektocht naar de mountainbike die perfect bij jou past.

Budget

Voordat je gaat zoeken naar een mountainbike is het goed om een budget vast te stellen. Mountainbikes lopen qua prijs nogal uiteen. Waar je een instapmodellen hebt voor 600 Euro, betaal je voor topmodellen zowat het tienvoudige. Spreek dus een duidelijke prijsrange met jezelf af. Begin jij net met mountainbiken? Een instapmodel onder de 750 Euro zou moeten volstaan. Ben jij al jaren intensief aan het crossen en wil je een snellere fiets? Bekijk fietsen uit een hogere prijsklasse.

Type mountainbike

Mountainbiken gebeurt op verschillende ondergronden. Voor elke ondergrond is een ander type het meest geschikt. Daar waar een hardtail mountainbike erg gericht op snelheid is, is een full-suspension mountainbike voorzien van voor- en achterdemping waardoor er snelheid verloren gaat, maar stevigheid en comfort wordt geboden. Bedenk dus wat voor mountainbikeroutes jij gaat fietsen en welke fiets daar bij past.

Framemaat

De framemaat van de fiets is cruciaal. Een verkeerd gekozen framemaat kan leiden tot fysieke klachten en een gebrek aan controle tijdens het fietsen. Test de verschillende maten dus goed voordat je een fiets koopt. Op internet zijn de maten M,L en XL de meest voorkomende maten. De maten kunnen per merk nogal verschillen en daarom is het aan te raden om je mountainbike niet online te kopen. Ga hiervoor naar een fietsenspeciaalzaak.

mtb kopen

Framemateriaal

Frames worden gemaakt van aluminium en carbon. Aluminium is zijn goedkoper en betrouwbaar, maar hebben een kortere levensduur en kunnen gaan roesten. Carbon fietsen zijn lichter, comfortabeler en dus sneller, maar ook duurder. Aluminiumfietsen kunnen na valpartijen en ongelukken vaak relatief goedkoop worden gerepareerd, terwijl carbonfietsen in sommige gevallen na een ongeluk ‘total loss’ kunnen zijn en niet meer gerepareerd kunnen worden. Voor beginnende fietsers is een aluminium fiets voldoende. Carbonfietsen raden wij aan voor ervaren fietsers die steeds sneller willen gaan.

Hardtail of full-suspension

Een hardtail fiets heeft alleen vering in de voorvork. Een full-suspension mountainbike heeft zowel voor als achter vering ingebouwd. Met een hardtail worden dus hogere snelheden bereikt, terwijl een full-suspension een comfortabele rit geeft op zware ritten. In Nederland is een hardtail mountainbike over het algemeen genoeg. Ga je in berg- en heuvelachtige gebieden rijden dan is een full-suspension fiets aan te raden.

Voorvork

Een van de belangrijkste mountainbikeonderdelen is de voorvork. Deze kwaliteit van de voorvork bepaalt de vering, instelmogelijkheden, gewicht, duurzaamheid en stijfheid. Hoe hoger deze kwaliteit, hoe duurder de fiets natuurlijk. De instelmogelijkheden en stijfheid zijn belangrijke aspecten voor beginners. Ben je een geoefende renner dan moet je op zoek naar fietsen met een lichte voorvork en een klein/grote vering.

Veel gekochte mountainbike producten

  • Sporthandschoen van Nike 
  • AGU fietshelm
  • Shimano schoenen

SportSport