Wat bedoelen ze met zwemmen binnen het wielrennen?

Kijk je op dit moment wielrennen en hoor je commentatoren, experts, vrienden en familie het hebben over zwemmende renners? Vraag jij je af wat dit voor gekke combinatie is? En wil je weten wat hiermee bedoeld wordt?

Wat is zwemmen?

Binnen een wielerkoers heb je vaak verschillende groepen renners, denk aan het peloton, diverse bussen en de kopgroep. Het peloton is de grootste groep, zij zijn eigenlijk de kern van de koers. Vanuit hier proberen veel renners te ontsnappen met als doel dat ze als eerste over de finishlijn zijn. Als meerdere renners zich voor aan de koers verenigen dan noemt men dit de kopgroep.

Binnen het wielrennen bepaalt het peloton voor een groot deel de koers. Dit omdat zij met z’n allen zijn, elkaar kunnen overnemen en maximaal profiteren van de slipstream.

Zodra er renners wegrijden zijn er eigenlijk een tweetal opties. Eén daarvan is dat het peloton direct reageert. In dat geval wordt de aanval direct gecounterd waardoor de demarrerende renners in korte tijd weer terug zijn.

Een andere optie is dat het peloton stevig door blijft fietsen. De aanvallende renners krijgen hierdoor wel de ruimte maar het gat tussen hen en het peloton blijft gelijk. Vaak zorgt het peloton ervoor dat dit een beheersbaar verschil is. Hierdoor kunnen ploegen met ambitie de koers in relatief korte tijd naar hun hand zetten.

Als zo’n situatie zich voordoet dan wordt er dus gesproken van ‘zwemmen’. Dit omdat de voorste renners wel vooraan fietsen maar onderaan de streep er niet veel mee opschieten.

zwemmen wielrennen

Sport

Voordeel voor het peloton

Hierboven noemen we al een aantal voordelen voor het peloton. Echter is er één heel belangrijk voordeel niet genoemd en dat is namelijk krachtsbesparing. Door een constant tempo te fietsen verliezen de renners in het peloton weinig energie. Dit is behoorlijk wanneer men direct reageert. Hierdoor ontstaan er grote tempo verschillen en explosies, iets wat beduidend meer kracht kost dan geleidelijk fietsen.

Misschien vind je dit ook interessant?