Voordelen van een tijdrit/aero helm

Ben jij van plan om een tijdrit helm aan te schaffen? Of kijk je op het moment naar een tijdrit en vraag jij je af wat de voordelen zijn van een tijdrithelm? In dit artikel nemen we het met je door.

Wat is een tijdrit helm

Een tijdrit helm is een druppelvormige helm die in positieve zin bijdraagt aan de aerodynamica. Het verbeteren van je aerodynamica heeft als voordeel dat je minder wind ‘vangt’, deze verminderde luchtweerstand zorgt ervoor dat je snellere tijden kunt fietsen.

Gewicht van een tijdrithelm

Een tijdrit helm is ontworpen en geproduceerd op basis van snelheid. Er wordt alles aangedaan om de snelheid te verbeteren! Zo is er ook gespeeld met het gewicht van de helm, hoe lichter de helm hoe minder gram en kilo je mee moet sleuren waardoor het fietsen minder vermoeiend is.

voordeel tijdrithelm

Hoeveel sneller is een tijdrithelm?

Dat is een vraag die onbeantwoord moet blijven. Dit komt omdat het afhankelijk is van meerdere factoren. Feit is dat een tijdrit helm wel aantoonbaar sneller is dan een normale fietshelm. Dat blijkt wel uit de testen en onderzoeken die er worden gedaan. Zo zijn er merken die continue bezig zijn met het ontwikkelen van de ideale helm. Zij bekijken de resultaten in windtunnels en onderzoeken continue hoe zij de helm ‘sneller’ kunnen maken.

Het sneller maken van de helm of het dragen van een tijdrithelm klinkt misschien overbodig maar dat is het niet. Zo kan 1/100 van een seconde het verschil zijn tussen een glorieuze eerste plek en een teleurstellende tweede plek.

Waarom niet altijd een tijdrithelm?

Als een tijdrithelm zoveel voordelen biedt waarom dragen de wielrenners dan niet altijd een snelle helm? Nou dit heeft meerdere redenen. Allereerst is het zo dat als je in een peloton of kopgroep fietst je niet alleen fietst en daardoor minder wind vangt. Dat is ook de reden dat er continue wordt afgewisseld, zo fietst niet steeds dezelfde persoon vol in de wind.

De andere reden is dat de tijdrithelm ontwikkeld is op snelheid. Er wordt niet tot nauwelijks gekeken naar comfort. En dat is iets wat bij lange fietsritten niet helemaal strookt. Zodra je 6 uur op een fiets zit is het wel zo fijn dat de helm enige vorm van comfort biedt.

Zijn tijdrithelmen onveilig?

Het antwoord hierop is nee. Een tijdrithelm is even veilig als een normale fietshelm. Dat betekent dat een tijdrithelm even veilig en dezelfde keuring heeft gehad is als een normale fietshelm.

Selectie van aero helmen

  • AGU Aero Speed Fietshelm
  • Fietshelm Optimiz – 58/61cm – Glanzend Rood 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport