Wat bedoelen ze met bonificatie?

Ben je een groot sportliefhebber en hoor je experts, commentatoren, vrienden en familie het hebben over bonificatie? Heb je geen idee wat dit betekent maar ben je hier wel benieuwd naar? In dit artikel leggen we het aan je uit!

Verschillende sporten

Bonificatie is een sportterm die veel voorkomt bij meerdaagse wielerwedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan de Tour de France, Vuelta of de Giro d’Italia.

Betekenis

Als we de Dikke van Dale openslaan dan betekent bonificatie: ‘aftrek van tijd in een wielerronde voor de snelste renners’.

Aftrek van tijd klinkt misschien negatief maar is juist heel positief. Dit omdat de winnaar van een meerdaagse wielerronde zo kort mogelijk over het aantal etappes moet doen. Degene die het minst lang over de gehele wielerronde doet is de uiteindelijke winnaar.

De verschillen tussen de nummers 1 en 2 kunnen soms heel groot zijn echter kan het ook slechts een paar seconden verschillen.

Indien het laatste zich voordoet zijn de zogenaamde bonificatie seconden erg welkom. Dit kan voor de renners dan ook extra motiverend werken.

bonificatie

Finish en tussensprints

Bonificatie seconden zijn op meerdere plekken te verdienen. Allereerst bij de finish. De renners die als eerste over de finish komen hebben recht op deze tijdsaftrek. Daarnaast bevatten veel wielerkoersen ook zogenaamde tussensprints. Als je als wilt profiteren van tijdsaftrek is het zaak dat je als één van de eersten de tussensprint weet te bereiken.

Verschillende seconden

De seconden die te verdienen zijn verschillen per ronde en per koers. In grote rondes zijn de bonificaties voor de etappewinnaar vaak 20 seconden, voor de nummer twee 12 seconden en voor de nummer drie 8 seconden.

Bij tussensprints ligt dit aantal een stuk lager. Denk aan 6 seconden voor de nummer één, 4 seconden voor de nummer twee en twee seconden voor de nummer één.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport