Tips voor beginnend wielrenners

Ben jij een beginnend racefietser of moet je nog beginnen met racefietsen? Ben je opzoek naar praktische tips die je kunt toepassen? In dit artikel nemen we er een aantal met je door.

Kies de juiste fiets

De fiets is onmisbaar en draagt ontzettend bij aan jouw fietsplezier. Het is belangrijk om een goede fiets te kopen. Dat betekent niet dat je als beginnend wielrenner direct duizenden euro’s op tafel moet leggen maar het betekent wel dat je een fiets koopt die kwalitatief goed in en elkaar steekt. Daarnaast is het van belang dat de fiets de juiste maat heeft. De juiste maat zorgt ervoor dat je een goede zithouding kunt aannemen. Dit draagt bij aan het comfort waardoor het fietsen een stuk prettiger zal zijn.

Racefiets | RC520 Shimano 105

Blijf sleutelen

Blijf opzoek naar de juist afstemming. Het zadel iets omhoog, het zadel iets omlaag, het stuur iets omhoog en het stuur iets omlaag. Het zijn kleine details die een groot verschil maken. We raden je aan om hier mee te spelen zodat je na verloop van tijd de ideale afstemming hebt gevonden.

Draag altijd een helm

We zien tot onze grote spijt nog regelmatig racefietsers fietsen zonder helm. Ben jij er één van? Stop er dan direct mee. Het fietsen zonder helm is onverantwoord en kan grote gevolgen hebben.

Tip: Niet twijfelen, direct kopen!

Koop een fietsbroek

Een fietsbroek met zeem neemt vocht, voorkomt irritatie en beschermt je tegen zadelpijn. Een fietsbroek is net als de helm een onmisbaar item en maakt het wielrennen een stuk aangenamer.

Oh, voor alle duidelijkheid. Een wielerbroek draag je niet met onderbroek. Je zit dus met je blote kont op het zeem. Mocht jij je er niet comfortabel bij voelen denk dan aan het feit dat het fijner fietst en dat iedere wielrenner op deze manier op zijn fiets zit.

Populaire herenfiets broek

  • AGU Bibshort Essential
  • AGU Replica Bibshort Team Jumbo Visma
  • Craft Rise Bib Short

Populaire damesfiets broek

  • Craft Rise Bib Shorts 
  • AGU Prime Fietsbroek met Zeem 
  • Bioracer Bibshort Netherlands

Klikpedalen

De juiste uitrusting is voor een beginnend en ervaren wielrenner erg waardevol. We willen beginnend wielrenners aan raden om direct te starten met klik pedalen. Het fietsen wordt hierdoor een stuk eenvoudiger en comfortabeler. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid kracht die je kan uitoefenen. Een traprotatie heeft normaal gesproken 360 graden. Bij het fietsen zonder klik pedalen kun je maar op 25% van de tijd kracht op de pedalen uit oefenen. Bij het fietsen met fietsschoenen benut je de volledige traprotatie.

voordelen van klikpedalen

Begin klein

Veel beginnend wielrenners kijken naar de prestaties van ervaren wielrenners en starten direct met een rit van 100 kilometer. Als je nog nooit op een racefiets hebt gezeten raden we je aan om kleiner te beginnen. Maak eerst eens een rit van 40 kilometer en probeer vanuit hier het tempo of de afstand uit te bouwen. Hierdoor hou je het fietsen leuk en verlies je minder snel het plezier.

Wees bewust van je snelheid

Het is belangrijk dat jij je bewust bent van je snelheid. Op een racefiets ga je normaal gesproken een stuk harder dan op een ‘normale fiets’. Op het moment dat jij een auto of een fietser nadert is het belangrijk om dit in je achterhoofd te houden. Het kan namelijk zijn dat jij op volle snelheid aankomt denderen en degene voor jou een onverwachte move maakt. Door je bewust te zijn van je snelheid zal je eerder anticiperen en de gevaren eerder inzien.

Fiets onderhoud

Een racefiets is een prachtig mechanisch object. Het is belangrijk dat deze goede onderhouden wordt. Het schoonmaken van de racefiets en het insmeren met een beetje smeerolie doet in veel gevallen al wonderen.

Maak gebruik van een kilometerteller

Het fietsen met een kilometerteller is veel leuker dan fietsen zonder kilometerteller. Zo ben je tijdens het fietsen op de hoogte van de snelheid die je fietst. En je kunt na jouw fietsrit vol trots tonen hoeveel kilometer je in de benen hebt. Om er helemaal een feestje van te maken adviseren we een smart-fietscomputer of een fietshorloge. Deze registreren ontzettend veel leuke en waardevolle data wat bijdraagt aan het plezier en voldoening, ook kan het je helpen bij het verbeteren van je fietsprestaties.

fietscomputer of fietshorloge kopen

Wees goed voorbereid

Stap niet onvoorbereid op de fiets. Het is aan te raden om wat praktische spulletjes mee te nemen, zoals: wat geld, een telefoon en een bandenplak set. Mocht er iets onverwachts gebeuren dan ben je instaat de situatie snel op te lossen.

Eten en drinken

Eten en drinken zorgt voor voldoende brandstof. Hoe langer je fietst hoe meer brandstof je verbruikt. Onze tip is om ten alle tijde voldoende eten en drinken mee te nemen. Denk aan bidons gevuld met water en aan voedingsrijk en koolhydraatrijk eten als bananen, energierepen en energiegels.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport