Rode rugnummer bij de Tour de France

Volg je op dit moment de Tour en wil je weten wat het rode rugnummer inhoudt? Vraag jij je af waarom iedereen hetzelfde rugnummer heeft behalve degene met het rode rugnummer? In dit artikel gaan we daar verder op in!

De meest strijdlustigste renner

Elke dag bepaald een jury, die bestaat uit acht personen, wie de meest strijdlustigste renner is van die dag. De winnaar hiervan krijgt vervolgens het rode rugnummer toegekend. Een rugnummer die naast de nodige eer en erkenning ook financieel interessant is. Zo ontvangt de renner € 2000,- euro.

Na elke etappe wordt er een nieuwe winnaar uitgekozen. Althans na normale etappes waarbij iedereen tegelijk start. Het rode rugnummer wordt namelijk niet verdeeld na het rijden van een tijdrit.

tour de france

Na een tijdrit wordt er geen winnaar van het rode rugnummer bekend gemaakt

Klassement

Bij het rode rugnummer hoort ook een klassement. De winnaar van dit klassement ontvangt € 20.000 euro aan prijzengeld. Dat is exclusief het prijzengeld die de renner mogelijk al eerder bij elkaar heeft gefietst.

Stel hij zou tien dagen met het rode rugnummer fietsen dan ontvangt hij hiervoor 20.000 euro (10x € 2000,-) tel daar vervolgens 20.0000 voor de eindwinnaar bij op en de renner fietst € 40.000, – bij elkaar.

Anders dan bij de truien

De uitreiking van het rode rugnummer werkt anders dan de uitreiking van de groene trui, gele trui, bolletjestrui en de witte trui. Bij de truien is het namelijk zo dat degene die bovenaan staat in het klassement dat die de volgende dag in de trui rondrijdt. Bij het rode rugnummer is dit anders. Daar wordt niet gekeken naar degene die bovenaan het in het klassement staat. Degene met die  het rode rugnummer rijdt is de dag ervoor verkozen als meest strijdlustigste renner. Hierdoor zit er ook veel meer variatie in degene die er mee rondrijdt. Dit omdat renners niet vaak meerdere dagen achter elkaar als meest strijdlustigste renner wordt verkozen.

Hoe ziet het rode rugnummer eruit?

Door de jaren heen heeft het rode rugnummer er op verschillende manieren uitgezien. Tegenwoordig is het rode rugnummer te herkennen aan het rode vel met witte cijfers.

Meerdere winnaars

Het gebeurt niet vaak maar het is in theorie mogelijk dat de dagprijs aan twee personen wordt uitgereikt. Dit gebeurde in het jaar 2011 voor het eerst. Toen kregen de renners Johnny Hoogerland en Juan Antonio Flecha beiden de prijs toegewezen. Zij zaten destijds in de kopgroep maar kwamen vervolgens ernstig ten val. Dit gebeurde na een botsing met een wagen van de Franse televisie. Beide renners klommen, na flink wat oponthoud, weer op de fiets en kwamen ver achter het peloton binnen.

Relevante producten

  • 1000x Tour de France
  • Tour de France bordspel 
  • Tour De France Officiële T-shirt Zwart  

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport