Waar op letten bij het kopen van fietsschoenen?

Heb je al een bestaand paar fietsschoenen en zijn deze aan vervanging toe? Of ben jij je aan het oriënteren voor je eerste paar en zoek je punten waar je op moet letten als je fietsschoenen aanschaft? In dit artikel gaan we er uitgebreid op in.

Waarom een fietsschoen?

Je kiest voor een fietsschoen eigenlijk om twee redenen. De eerste reden is dat een fietsschoen een vrij stugge zool heeft. Dat betekent dat die moeilijk te buigen is waardoor je tijdens het trappen geen vervelende druk aan de onderkant van de voet voelt.

De andere reden is dat je graag wilt vastklikken aan de pedalen. Vast geklikt zitten aan de pedalen heeft als voordeel dat je kracht kunt uitoefenen door te duwen en te trekken. Dit is bij het fietsen met normale schoenen niet het geval. Dan kun je alleen maar vooruitkomen door te duwen.

Dit maakt een heel groot verschil. Het trappen heeft een rotatie van 360 graden. Bij het fietsen met normale schoenen kun je maar op 90 graden kracht zetten. Iets wat toch vrij weinig is. Bij het fietsen met fietsschoenen is het mogelijk om tijdens de gehele traprotatie kracht uit te oefenen. Hierdoor wordt het trappen een stuk efficiënter.

Verschillende soorten schoenen

We maken onderscheid in drie verschillende schoenen, namelijk:

  • Mountainbike schoenen
  • Racefiets schoenen
  • Toerfiets schoenen

Racefiets schoenen

Racefiets schoenen herken je aan de platte zool en zijn alleen bedoeld voor het racefietsen. Je kunt hier bijvoorbeeld niet mee mountainbiken. Dit omdat je door het kliksysteem, wat echt onder de zool komt te zitten, moeilijk kunt lopen. Daarbij kan zand en viezigheid ervoor zorgen dat je moeilijker in de pedalen klikt.

Bij het kopen van een racefiets schoen is het belangrijk om naar de stugheid van de zool te kijken. Een hele stijve zool heeft als voordeel dat je veel kracht kunt overbrengen. Het nadeel is alleen dat je bloedsomloop ietwat beperkt wordt. Dit omdat je voeten niet tot amper in beweging zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je dove en tintelende voeten krijgt.

Mocht je dat niet willen dan raden we je aan om een racefiets schoen te kopen met een wat soepelere zool.

racefiets schoen

Populaire racefiets schoen

Bekijk hier de geschikte plaatjes en pedalen voor racefiets schoenen

Mountainbike schoen

Een mountainbike schoen verschilt niet veel van de racefiets schoen. Grootste verschil zit in de zool. Zo heeft een mountainbike schoen profiel en valt het plaatje waar je pedaal mee verbindt weg in de zool. Hierdoor ervaar je bijvoorbeeld tijdens het lopen geen hinder van het plaatje.

Het plaatje is van metaal dit omdat wanneer je mountainbiket vaak te maken hebt met regen, stof en andere viezigheid. Een metalen plaatje is hier beter tegen opgewassen waardoor je er langer plezier van hebt.

Nadeel van een mountainbike kliksysteem is dat het plaatje relatief klein is. Daardoor komt alle kracht tijdens het trappen op één punt terecht.

mountainbike schoen

Populaire mountainbike schoenen

  1. Rockrider MTB Schoen | € 89,99
  2. MTB schoen MO 89 | € 69,99

Bekijk hier de geschikte plaatjes en pedalen voor mountainbike schoenen

Toerfiets schoen

Een toerfiets schoen lijkt erg veel op een normale schoen. Je kunt met dit type schoen meerdere kanten op. Allereerst is het zo dat je vrij gemakkelijk met de schoen kan lopen. Vervolgens kun je zelf bepalen of je in pedalen wilt vastklikken of niet. De zool heeft namelijk een inlegstukje die je eruit kan halen of erin kan laten zitten. Op het moment dat je deze erin laat zitten lijkt het op een normale schoen met een normale zool. Maar zodra je deze eruit haalt kun je er een plaatje (zelfde als mountainbike) inzetten waardoor je in de pedalen kunt klikken.

Nu hoor ik je bijna denken. Maar wat is het voordeel van deze schoen als je niet wilt klikken? Nou dat is vrij eenvoudig uit te leggen. De zool van deze schoen is een stuk stugger dan bijv. de zool van een hardloopschoen of andere sportschoen. Hierdoor kun je krachtiger trappen, voel je de pedaal niet door de zool heen en ervaar je geen vervelende druk aan de onderkant van de voet.

Type sluiting

Er zijn meerdere type sluitingen. Eén daarvan is de schoen met klittenband. Klittenband heeft als voordeel dat het erg gemakkelijk. Nadeel is dat wanneer je kracht uitoefent op de schoenen het klittenband kan verschuiven waardoor de schoen steeds minder strak komt te zitten. Verder slijt klittenband relatief snel waardoor je eerder nieuwe schoenen moeten aanschaffen.

Een alternatief is een fietsschoen met gespsluiting. Dit type sluiting is duurzamer en heeft als voordeel dat het niet verschuift waardoor je schoen altijd even strak blijft zitten. De ribbeltjes van de gespsluiting kunnen na verloop van tijd slijten maar hebben als voordeel dat ze in veel gevallen te vervangen zijn.

Grote voeten

Fietsschoenen hebben vaak 2 of 3 sluitingen. Mocht je nou grote voeten hebben dan raden we je aan om een paar schoenen te kopen met 3 sluitingen. Dit omdat er anders een heel groot deel van de schoen niet mooi om je voet gesloten zit.

Grotere maat kiezen

Fietsschoenen vallen in veel gevallen wat kleiner uit dan normale schoenen. Daarom worden fietsschoenen vaak één of twee maten groter besteld.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport