Doseren
Misschien herken je het wel? Je hebt razend veel zin om een berg te beklimmen en vanuit je enthousiasme knal je volle bak de berg op. Echter na verloop van tijd loopt het zuur je in de benen en wordt de fietstocht minder comfortabel dan gedacht. Niet zo fijn, althans niet als je nog heel wat kilometers te gaan hebt. Daarom is het advies om te doseren. Door gedoseerd te klimmen heb je aan het begin en aan het eind energie om er vol voor te gaan.
Check je hartslag
Het is heel raadzaam om te fietsen met een fietshorloge en/of hartslagmeter. Door inzicht te hebben in je hartslag kun je ook inschatten of je te hard of te zacht fietst. Zodra je in hartslag zone 5 fietst, dan weet je dat je bijna of al helemaal op je max zit. Als je dat constateert dan kun je ervoor kiezen om wat rustiger aan te doen, zodat jij jezelf niet over de kop fietst.
Hoge cadans
Het advies is om met een hoge cadans bergop te fietsen. Een hoge cadans bij het fietsen wil zeggen veel omwentelingen van de trappers. Dit kun je creëren door een laag verzet aan te houden.
De ideale cadans ligt volgens de kenners tussen de 60 en 90 omwentelingen per minuut. Mocht je onder de 60 omwentelingen uitkomen dan kost het rondkrijgen van de trappers te veel kracht waardoor de benen eerder vol zullen lopen.
Mocht je meer dan 90 omwentelingen per minuut hebben dan zal je snel last hebben van een verhoogde hartslag.
Beide niet wenselijk als je nog heel wat kilometers op het programma hebt staan.
Schakelen
Het is heel belangrijk om goed en op tijd te schakelen. Zeker wanneer je van een stukje vlak of bergafwaarts in één keer bergopwaarts gaat. Het verkeerd of niet op tijd schakelen kan ervoor zorgen dat je in een veel te zwaar verzet berg op moet. Zo zwaar dat je de trappers niet tot amper rond krijgt. Gevolg hiervan is dat je benen heel snel verzuurd raken. Echter kan het ook gebeuren dat je niet meer vooruitkomt en zodoende noodgedwongen moet afstappen. Nu lijkt dat niet zo’n probleem. Echter is het heel moeilijk om je fietstocht te hervatten wanneer je direct omhooggaat.
Op de pedalen staan
Op de pedalen staan is met name op hele steile stukken ideaal. Het zorgt ervoor dat je meer kracht kunt overbrengen waardoor het moeilijke stuk makkelijker zal aanvoelen. Daarnaast gebruik je hele andere spieren. Waardoor de spieren die je gebruikt in de zithouding voor een korte tijd weet te ontlasten.
Nadeel is echter dat het dansen op de pedaal vrij intens is. Je zult deze naar alle waarschijnlijkheid niet lang volhouden. Zodoende is het belangrijk om het voldoende af te wisselen met de zithouding.
Comfortabele houding aannemen
Het is belangrijk dat je tijdens het fietsen een comfortabel houding aanneemt. Dit omdat als je comfortabel je spieren minder belast worden. Hierdoor verbruik je minder energie. Energie die je goed kunt gebruiken bij het fietsen berg op.
Over het algemeen pakken renners de stuurbuis vlak voor zich vast. Hierdoor kunnen redelijk recht opzitten waardoor je veel lucht in je longen kan zuigen.
Traptechniek
Door de juiste traptechniek in te zetten haal je het meeste uit je omwentelingen. Dit scheelt je onder aan de streep behoorlijk veel energie. Zodoende is het slim om onderstaande tip aan te houden.
Til je tenen op het hoogste punt van de trapbeweging iets op. En druk vervolgens met je hiel het pedaal over het dode punt heen. Vervolgens duw je het pedaal met een vrijwel horizontale voet om laag. Om vervolgens vlak na het laagste punt de pedalen met je hiel weer ietwat om hoog te trekken.
Ga ervoor
Misschien herken je het wel. Je praat met een niet wielerliefhebber over het beklimmen van een berg. Vaak krijg je de opmerking “pff, dat je er zin in hebt”. Velen zien het beklimmen van een berg namelijk als opgave en associëren dat met iets wat niet fijn is. Echter is daar veel winst te behalen. Zodra je het als een uitdaging ziet en het beleefd als iets wat je echt wilt bereiken. Dan zal de toch een stuk makkelijker aanvoelen dan wanneer je bij kilometer 1 al kampt met zelfmedelijden.