Verschil padelracket en tennisracket
Een padelracket en een normaal tennisracket is niet met elkaar te vergelijken. Zo heeft een padelracket geen snaren, is de vorm anders en is het racket kleiner van stuk. Padel tennis kan dan ook niet een ‘normaal’ tennisracket gespeeld worden. En datzelfde geldt ook andersom, zo kan tennis op de reguliere manier ook niet gespeeld worden met een padelracket.
Gewicht van het racket
Bij het kopen van een padelracket is het belangrijk om naar het gewicht te kijken. Hoe lichter het racket hoe beter hanteerbaar deze is. Het racket ligt in dat geval namelijk prettiger in de hand en zorgt dat je soepel en snel richting de bal kunt bewegen.
Echter heeft het een licht racket ook wat nadelen. Zo kost het meer energie om de bal hard en krachtig over het net te slaan. Echter kan dat ook een voordeel zijn aangezien de kans dat je de bal ‘uit’ hiermee verkleind wordt.
Over het algemeen zien we dat beginnend padel spelers kiezen voor een licht racket. De ervaren en gevorderde tennisspelers kiezen in veel gevallen voor een zwaardere variant.
Dikte van het racket
Padel tennisrackets zijn er in verschillende diktes te krijgen. Vaak varieert deze tussen de 36 en 38 millimeter. Over het algemeen is het zo een dun racket lichter van gewicht is dan een dik racket. Echter hoeft dat niet altijd zo te zijn.
Bij het kiezen van de juiste dikte raden we aan om het racket gewoon eens in handen te houden. Het kiezen van de juiste dikte is namelijk erg persoonsgebonden. Dus ga voor jezelf na welke lekker in handen ligt en welke niet.
Grip van het racketblad
Voor een beginnend speler kan het soms best lastig zijn om de bal goed te raken. Daarom raden we aan om naar een racket te kijken die veel grip op het racketblad heeft. Hiermee heb je meer controle en kun je de bal zorgvuldiger sturen.
Hard of zacht racket
Rackets zijn van verschillende materialen gemaakt. Dat maakt ook dat er harde en zachte rackets te verkrijgen zijn.
Voordeel van een zacht racket is dat je de bal hard kunt terugslaan. Dit komt door de elasticiteit van het racket. Nadeel is echter dat je minder controle hebt en de bal minder goed kunt sturen.
Bij een hard racket ligt dat anders. Daar heb je kracht en controle in één. Echter blijkt in de praktijk dat beginners het moeilijker vinden om met een hard racket te slaan dan met een zacht racket. Dit omdat het moment dat de bal het racket raakt korter van duur is en er daardoor sneller gehandeld moet worden.
Vorm van het racket
Padelrackets zijn er in verschillende vormen te krijgen. We nemen de voor en nadelen van de verschillende vormen met je door.
Ronde vorm
Een racket met een ronde vorm is erg geschikt voor beginnend tennissers. Dit omdat het racket een groot oppervlak heeft waardoor het makkelijker wordt om de bal te raken. Rackets met een ronde vorm hebben een grote sweetspot en zijn geschikt voor verdedigend spel.
Druppel vorm
Het voordeel van een druppelvormig of traanvormig racket is dat er meer balans in het midden van het racket ligt. Hierdoor kun je sneller slaan! Dit type racket is redelijk allround en wordt door zowel beginners, gevorderde spelers en professionals gebruikt.
Diamant vorm
Racket met een diamantvorm zijn uitermate geschikt voor ervaren spelers met een aanvallende speelstijl. Mocht je beginnend speler zijn dan raden we je af om een racket met diamantvorm aan te schaffen. Dit omdat het spelen met een dergelijk racket de nodige techniek vereist. Dit heeft alles te maken met het feit dat de sweetspot hoger op het racketblad ligt. Hierdoor komt het slaan en het raken van de bal een stuk preciezer.