Padel schoenen kopen: waar moet je op letten?

Ben je een fanatiek padel speler en zijn je schoenen versleten? Of ben je een beginnend padeltennisser en vraag jij je af, waar je op moet letten bij het aanschaffen van padel tennisschoenen? In dit artikel nemen we meerdere aandachtspunten met je door.

padel tennisschoen

Verschil padelschoen en tennisschoen

Er zit een groot verschil tussen een padel schoen en een tennisschoen. Dit verschil zit met name in de zool van de schoen. Een padel schoen heeft namelijk veel meer grip. Gevolg hiervan is dat je op een padel schoen minder glijdt. Iets wat je goed kan gebruiken aangezien padel een erg wendbaar spel is. Het draaien, keren en het maken van korte bewegingen stapelen zich snel op. Wat je wilt voorkomen is dat je wilt keren maar dat je door je schoenen nog doorglijdt. Het keren of draaien wordt hierdoor vrijwel onmogelijk waardoor je naar alle waarschijnlijkheid te laat bij de bal bent.

3 verschillende soorten schoenen

Padelschoenen zijn er in veel verschillende maten, kleuren en merken te krijgen. Om de juiste schoen aan te schaffen is het daarom belangrijk om je te verdiepen in de mogelijkheden. Om het je makkelijk te maken delen we de schoenen op in 3 categorieën, namelijk:

  • Light
  • Medium
  • Heavy

Light

Padel schoenen in deze categorie is gericht op comfort. Dat wil zeggen dat de functionele eigenschappen minder belangrijk zijn dan het comfort. Dit type schoen wordt met name gekozen door de recreant die zo nu en dan een balletje slaat.

Medium

Medium schoenen zijn schoenen die door fanatieke recreanten worden gekocht. Deze schoen is wat stugger dan de light versie. Ook is de schoen uitgerust met een betere schokdemping. Iets wat nodig zal zijn. Dit omdat een fanatieke recreant zijn lichaam meer uitdaagt. Hierdoor is de kans op blessures een stuk groter dan bij een recreant die rustig aan doet. Een stuggere schoen en een betere schokdemping helpt het lichaam waardoor de kans op blessures afneemt.

Heavy

Schoenen in deze categorie zijn bedoeld voor de zeer fanatieke spelers. Deze spelers hechten minder waarde aan het comfort van de schoen. Zij zijn opzoek naar voldoende stabiliteit en stevigheid. Dit omdat het dragen van stugge, stabiele en stevige schoenen de gewrichten maximaal ontlast. Hierdoor is de kans op een pijntje of een blessure een stuk kleiner. Daarnaast zit je als speler steviger in je schoen wat weer bijdraagt aan je wendbaarheid.

padelschoenen

Waar moet je op letten?

Zodra je padelschoenen aanschaft zijn er een 3-tal zaken die van groot belang zijn. We nemen ze in het kort met je door.

Demping

Bij padel tennis wordt er veel gerend en gesprongen. Bij elke landing krijgt je lichaam hierdoor een klap te verwerken. Om je lichaam enigszins te ontlasten wordt er demping aan je schoen toegevoegd. Deze dempt de klap waardoor je lichaam minder te verwerken heeft en de kans op een blessure afneemt.

Stabiliteit

Het nadeel van remmen, keren en draaien is dat je voet al snel te veel naar links of rechts kantelt. Daarom is het heel belangrijk dat je schoen kiest die voldoende stabiliteit biedt. Hierdoor is de kans op een verzwikking een stuk kleiner.

Sluitend

Een schoen moet goed sluitend zittend. Dat wil zeggen dat deze niet te los maar ook niet te strak moet zitten. Beide kan namelijk vervelende klachten met zich mee brengen. Kies daarom een schoen die comfortabel zit maar wel goed om de voet heen sluit. Hierdoor haal je het meest plezier uit jouw padel wedstrijden of trainingen.

Verschillende zolen

Zodra je een padel schoen koopt is het raadzaam om voldoende aandacht aan de zool van de schoen te besteden. We nemen de twee meest voorkomende zolen met je door:

Omni zool

Schoenen met een omni-zool zijn schoenen die allround in te zetten zijn. Dit type schoen wordt door zowel tennissers als padel tennissers gebruikt en kan bijvoorbeeld op gravel en kunstgras worden ingezet.

Visgraat zool

Visgraat zolen zijn te herkennen aan het visgraat. Dit type zool heeft beduidend meer grip dan een omni-zool. De kans op glijden is hierdoor een stuk kleiner. Een aspect die bij padeltennis goed van pas kan komen.

Gemengde zool

Daarnaast zijn er nog schoenen met gemengde zolen. Deze zolen hebben van wat van de omni-zool en wat van de visgraat zool in de schoenzolen verwerkt.

Vervang je padelschoen op tijd

We willen je er graag op attenderen dat het raadzaam is om je schoen op tijd te vervangen. Kijk in dat geval niet te veel naar de uiterlijke kenmerken. Vaak zien we dat padelschoenen vervangen worden wanneer de schoen zichtbaar stuk is. Echter kan de schoen ook versleten zijn zonder dat je dit ziet. Na verloop van tijd neemt namelijk de demping en de stabiliteit af.

Het spelen op schoenen waarbij de demping en de stabiliteit niet optimaal is, wil je ten alle tijde voorkomen. Dit omdat de kans op een blessure hierdoor een stuk groter is.

Misschien vind je dit ook interessant?