Welke spieren train je met paardrijden?

Wist je dat paardrijden een uitstekende sport is om aan je gezondheid te werken? Je bent altijd lekker buiten in de natuur en je traint er je hele lichaam mee. Maar welke voordelen heeft paardrijden dan allemaal voor je lichaam? En welke spieren gebruik je tijdens het paardrijden?

spieren paardrijden

Een strakker lichaam

Paardrijden zorgt ervoor dat je een strak lichaam krijgt, je traint er namelijk bijna al je spieren mee. Je schouders, bovenbenen, armen, buikspieren, rug, bilspieren; zelfs na een aantal jaar paardrijden ontdek je nog spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Paardrijden zorgt er dus voor dat je een goede spiertonus kunt behouden én dat je spieren gestretcht worden. Dit beperkt de toename in volume. Dus als je een wat strakker figuur wilt, dan is paardrijden de sport voor jou!

Een gecontroleerde ademhaling

Niet alleen adem je tijdens paardrijden continu frisse lucht in , je kan er ook nog eens je ademhaling mee verbeteren. Jouw ademhaling regelt voor een groot deel de bloedsomloop en het zenuwstelsel en voorziet jouw spieren van zuurstof. Hierdoor kan alles goed werken. Een juiste ademhaling zorgt ervoor dat je kunt ontspannen en het is zeer nuttig voor een ruiter, met name voor het controleren van de emoties. Kun je als ruiter op een regelmatige en rustige manier ademhalen, dan zorgt dit voor een betere vertrouwensband met je paard.

Sterke rugspieren

Paardrijden slecht voor je rug? Ik dacht het niet. Paardrijden is juist een uitstekende manier om je rugspieren heel erg sterk te maken. Goed rechtop zitten en leren te ontspannen zorgt er juist voor dat je een evenwichtige houding ontwikkelt. Dit verstevigt de lendenspieren, wat je enorm helpt bij een gezonde en goede rug.

Paardrijden is dus niet alleen goed voor een goede mentale gezondheid (je bent lekker buiten in de natuur en maakt connectie met je paard), maar ook voor je lichaam. Door regelmatig paard te rijden train je al je spiergroepen, waardoor je een strak lichaam krijgt en vet verbrandt. Je coördinatie en evenwicht verbeteren en je krijgt een betere ademhaling.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport