Hoe onderhoud ik mijn hockeystick?

Wil je zo lang mogelijk met je hockeystick doen? Dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. In dit artikel nemen we een paar praktische onderhoud tips met je door.

Hoe onderhoud ik een hockeystick?

Wanneer onderhouden?

Zodra je net een nieuwe stick hebt gekocht raden we aan om direct te starten met het onderhoud. Door de stick in een vroeg stadium goed te behandelen verleng je de levensduur van de stick waardoor je minder snel een nieuwe moet aanschaffen.

Wanneer is mijn stick aan vervanging toe?

Zelfs wanneer je de stick supergoed onderhouden hebt zal deze op ten duur slijten. Deze slijtage zorgt voor minder speelcomfort en is hét signaal om te kijken naar ander materiaal.

In eerste instantie zal de grip van de hockeystick slijten. Zodra dit het geval is hoef je niet direct een nieuwe stick aan te schaffen. Dit vanwege het feit dat deze erg eenvoudig te vervangen is. We raden aan om regelmatig nieuwe grip aan te brengen. De grip vangt de grootste klappen op waardoor het hockeyen een stuk prettiger zal zijn.

Na langere tijd wordt de hockeystick ook minder stijf en dat gaat ten koste van de slagkracht en precisie. Je zult dit na verloop van tijd merken en doorkrijgen dat het tijd is voor een nieuwe, verse en stijve stick.

En (maar dat is heel logisch) je hockeystick is ook aan vervanging toe wanneer deze gebroken of gescheurd is. Niet alleen voor het hockeyplezier maar ook voor de veiligheid van jezelf, van je medespelers en van je tegenstander.

Welke onderhoudstips

Vroeger waren hockeysticks van hout gemaakt. Tegenwoordig zijn hockeysticks van kunststof. Hierdoor hebben de sticks van tegenwoordig in vergelijking met de sticks van vroeger vrijwel geen onderhoud nodig.

Slijtage van de krul

De krul van de stick gaat onherroepelijk slijten. Dat komt omdat je tijdens het hockeyen continue met je stick over het kunstgras heen schuift. Dit slijtageproces wordt nog eens versneld doordat de kunstgrasvelden in veel gevallen ingestrooid zijn met zand waardoor er nog meer schuring ontstaat.

Je kunt dit voor een groot deel repareren door gebruik te maken van epoxyhars.

Verdere slijtage voorkomen

Het is belangrijk om verdere slijtage van de stick te voorkomen. Het mooiste zou zijn dat de stick alleen slijt vanwege het feit dat je er mee hockeyt. Daarom is het belangrijk om zuinig met het product om te gaan. Het grootste gevaar zit vaak in het vervoer van de stick.

Daarom raden we je aan om gebruik te maken van een hockeytas. Een hockeytas beschermt de stick en zorgt dat deze makkelijk mee te nemen is.

Mocht je regelmatig op de fiets zitten dan kun je kijken naar een fietsklem. Deze klem verbind je aan de fiets waardoor je de stick eenvoudig aan de fiets kan klemmen. Hierdoor fiets je veilig en bescherm je het product tegen botsingen en dus slijtage.

Houten hockeystick

Mocht je nog wel een houten hockeystick hebben dan is het belangrijk om de hockeystick niet te laten drogen bij een kachel of open haard. Hierdoor droogt de stick uit en zal de levensduur afnemen.

Hockeygrip aanbrengen

Een hockeystick heeft twee soorten grips, namelijk de overgrip en de basisgrip. De basisgrip is een grip die standaard op de stick is aangebracht. En een overgrip is een grip die je over de basisgrip heen brengt.

De overgrip kan nooit als basisgrip dienen omdat de demping van de stick hierdoor sterk afneemt.

Een overgrip zorgt dus voor meer demping en een betere vochtopname. Door regen en viezigheid zal de grip slijten waardoor zijn functionele kenmerken zullen afnemen. We raden dan ook aan om de overgrip regelmatig te vervangen.  Hoe vaak je de een nieuwe overgrip moet aanbrengen is moeilijk te zeggen. Dit is erg persoonlijk en afhankelijk van hoe vaak je hockey speelt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport