Schuurplekken en brandplekken na het hardlopen

Houd je van hardlopen of ben je net begonnen? Heb je ooit gemerkt dat je na het rennen soms schuurwonden op je huid hebt? In dit stuk gaan we hier dieper op in en bespreken we manieren om ermee om te gaan.

vrouwelijke hardloopster met functionele hardloopkleding om schuurplekken en irritatie te voorkomen

Hoe ontstaan die schuur/brandwonden?

Schuurplekken kunnen op twee manieren ontstaan:

  1. Tijdens het sporten kunnen schuurplekken ontstaan, vooral als je begint te zweten. Zweet bestaat uit zout, water en andere stoffen zoals orthocresol en paracresol. Die laatste twee stoffen werken als een soort ontsmetting voor de huid. Wanneer je gaat hardlopen, warmt je lichaam op en zwelt je huid op. Op plekken waar weinig frisse lucht bij kan komen, kunnen je zweetklieren het zweet moeilijk afvoeren. Dit kan ervoor zorgen dat de zweetklieren verstopt raken. Het zout in het zweet kan dan kleine ontstekingen en irritatie veroorzaken.
  2. Een andere manier waarop schuurplekken ontstaan, is wanneer je je armen dicht bij je lichaam houdt tijdens het hardlopen. Normaal bewegen je armen op en neer terwijl je rent, van voor naar achter. Maar als je je armen tegen je lichaam houdt, kunnen ze langs je lichaam schuren. In het begin lijkt dit misschien niet erg, maar na verloop van tijd kan dit irritatie veroorzaken. Deze schuurplekken, ook wel brandplekken of irritatie genoemd, verschijnen vaak aan de bovenkant van je ribben of net onder je oksel.

Slimme stappen om irritatie voorkomen

Ben je schuurplekken en irritatieplekken zat? Wij nemen een aantal praktische tips met je door om ze te voorkomen of te verminderen:

Kies de juiste kleding

  • Kies voor een kwalitatief sportshirt: Deze shirts zijn speciaal gemaakt om in te sporten. Ze hebben weinig naden en zitten heerlijk comfortabel. Hierdoor is de kans op irritatie veel minder dan wanneer je een gewoon of goedkoop sportshirt draagt.
  • Ga voor een goed passende broek, legging of tight: Een strakke broek is ideaal om wrijving tussen de bovenbenen te minimaliseren tijdens het hardlopen. Kies voor een ademende polyester stof, vermijd katoen omdat dit vocht vasthoudt.
  • Vermijd katoenen kleding: Katoen is een boosdoener als het om schuurplekken gaat. Het houdt vocht vast en wordt nat van zweet. Kies liever voor ademende sportkleding tijdens het hardlopen.
  • Let op binnenbroekjes: Als je een wijdere broek of sportshort draagt, zorg dan dat er een strak binnenbroekje in zit. Hierdoor voorkom je wrijving en schuring.
  • Overweeg een 2-in-1 optie: Kies voor een loszittende short met een strak binnenbroekje en iets langere pijpen, ook wel bekend als een hardloopshort 2-in-1. Dit combineert comfort met bescherming.
  • Kies de juiste maat: Koop geen te kleine korte hardloopbroek of tight. Als deze omhoog kruipt, kan er nog steeds schuring ontstaan tussen de bovenbenen. Kies voor een goed passende maat.

Zalf, crème en talkpoeder

Een andere aanpak is het gebruik van middelen zoals zalf, crème en talkpoeder:

Gebruik zalf/crème

Veel hardlopers ervaren irritatie op bepaalde plekken. Velen van hen smeren vaseline of een andere beschermende zalf op die plekken. Dit vormt een barrière voor de huid en voorkomt irritatie.

Het type product dat je kiest, hangt sterk af van persoonlijke voorkeur. Sommigen vinden vaseline ideaal, terwijl anderen het te vettig vinden. Het is aan te raden om te experimenteren. Het nadeel van vaseline is dat het tijdelijk schuren kan voorkomen, maar snel intrekt en opnieuw aanbrengen noodzakelijk maakt.

Speciale sportcrèmes:

Er zijn ook speciale sportcrèmes die uitstekend werken voor plekken zoals de randen van een beha, tepels, tenen en armen om schuring bij het hardlopen te voorkomen. Deze hoogwaardige sportcrèmes leggen een beschermend laagje aan zonder in de huid te trekken. Ze zijn bestand tegen water en zweet.

Chamois cream

Een ander product dat veel gebruikt wordt, is chamois cream. Dit wordt voornamelijk door wielrenners gebruikt om irritatie rond het zitvlak te voorkomen.

Talkpoeder

Bij diverse sporten wordt talkpoeder vaak ingezet tegen huidschuring. Het absorbeert vocht en werkt uitstekend voor sommige mensen. Strooi wat talkpoeder in je kleding en klop het goed uit voordat je het aantrekt.

Drink voldoende water

Een gouden tip voor je sportroutine: blijf goed gehydrateerd. Water drinken is niet alleen goed om je energie op peil te houden, het helpt ook om bultjes en schuring tijdens het hardlopen te voorkomen. Door voldoende water te drinken, blijft je lichaamstemperatuur onder controle en zweet je minder. Een win-win voor een soepele hardloopsessie!

Voorkomen van schuurplekken

Hoe behandel je schuurplekken veroorzaakt door hardlopen?

  1. Wassen en drogen:
    Direct na het sporten, trek je vochtige kleding uit en neem een lauwwarme of koele douche. Spoel het zweet weg zonder over de schuurplekken te wrijven. Gebruik milde zeep om de plek te wassen. Dep de huid voorzichtig droog zonder hard te wrijven en laat het drogen.
  2. Huidzalf aanbrengen:
    Help de beschadigde huid herstellen door speciale huid- en wondzalf aan te brengen op de schuurplekken. Bijvoorbeeld honingzalf op plekken tussen de benen.
  3. Ademende kleding dragen:
    Vermijd verdere schuring door tijdens het hardlopen ademende kleding te dragen.