Schuurplekken en brandplekken na het hardlopen

Ben je een fanatiek hardloper of ben je nog maar net begonnen? Herken je dat je na een hardloopsessie soms schuurwonden op je lijf ervaart? In dit artikel gaan we hier verder op in en bespreken we wat je eraan kan doen.

schuur of brandplekken hardlopen

Hoe ontstaan die schuur/brandwonden?

Het ontstaan van deze schuur/brandwonden of geïrriteerde huid is eenvoudig te verklaren. Veel lopers houden tijdens het lopen hun armen dicht bij het lijf. Tijdens het lopen beweeg je normaal gesproken de armen. Je armen gaan van voor naar achter en weer naar voor. Als je met je armen dicht bij het lijf loopt heb je kans dat je armen tegen het lijft aan schuren. Dat is eventjes niet zo erg maar na verloop van tijd kan dit voor irritatie zorgen. De schuurplekken, brandplekken of irritatie (geef het beestje maar een naam) ontstaan vaak aan de bovenkant van de ribben of net onder de oksel.

Wat kun je aan schuurplekken doen?

Nu is natuurlijk de vraag, wat kun je aan dit vervelende euvel doen? We nemen een paar oplossingen met je door.

Koop een goed sportshirt

Het kopen van een goed sportshirt kan enorm helpen. Sportshirts zijn gemaakt om in te sporten, hebben doorgaans weinig naden en zitten erg comfortabel. De kans dat er irritatie ontstaat is dus aanzienlijk kleiner dan wanneer je een ‘normaal’ shirt draagt of een goedkoop sportshirt.

Gebruik zalf/crème

Er zijn veel hardlopers die last hebben van deze irritatie plekken. Veel van hen smeren vaseline of een ander beschermende zalf op de plek. Deze beschermt je huid en zorgt ervoor dat de irritatie niet kan ontstaan.

Het type product wat je koopt is erg persoonsgebonden. De één vindt vaseline een perfect product maar de ander vindt vaseline te vettig. Het is aan te raden om daarmee te experimenteren.

Een ander product wat veel gebruikt wordt is chamois cream. Dit type product wordt door veel wielrenners gebruikt. Wielrenners en mountainbikers gebruiken het om irritatie te voorkomen rondom het zitvlak.

Hou je armen iets van het lijf

Een nieuwe looptechniek leren is niet makkelijk en misschien wel niet wenselijk. Maar het kan zijn dat het voor jou helemaal niet moeilijk is om de armen iets meer van het lijf te houden. Al is het maar een beetje. Het kan aanzienlijk schelen in de irritatie die ontstaat.

Misschien vind je dit ook interessant?

Hardloopshop.nl