Kleding voor hardlopers

Vind je hardlopen leuk om te doen of ben je van plan om te gaan hardlopen maar vraag jij je af welke kleding daar het best bij past? We behandelen het in dit artikel.

hardloopkleding

Optimale keuzes in hardloopkleding

Bij het selecteren van geschikte hardloopkleding is het essentieel om rekening te houden met de weersomstandigheden. Dit lijkt vanzelfsprekend, aangezien je in de zomer minder warme kleding draagt dan in de winter. Ook regen en wind zijn belangrijke factoren waar hardlopers op moeten anticiperen.

Het dragen van de juiste sportkleding zorgt ervoor dat zweet efficiënt wordt afgevoerd, dat je comfortabel gekleed bent en dat je niet te warm of te koud wordt tijdens het lopen.

Hardloopkleding voor de zomer

Op warme dagen is het cruciaal om oververhitting te voorkomen. Daarom is het advies om niet te veel kleding te dragen. Kies voor een korte broek of een tight, gecombineerd met een thermoshirt onder een hardloopshirt of -singlet.

Een vaak over het hoofd gezien kledingstuk is het thermoshirt, dat niet alleen geschikt is voor koude weersomstandigheden, maar juist ook voor warm weer vanwege de functie van zweetafvoer.

Naast kleding is het verstandig om accessoires te overwegen. Veel hardlopers kiezen in de zomer voor een pet of cap om zweet af te weren en om verblinding door de zon te voorkomen. Ook zweetbandjes en een comfortabele drinkgordel zijn populaire keuzes om voldoende gehydrateerd te blijven.

Hardloopkleding voor de winter

Het selecteren van geschikte hardloopkleding tijdens koude dagen kan lastig zijn. Het doel is om tijdens het hardlopen niet ijskoud te worden, maar ook niet oververhit te raken.

Het wordt aanbevolen om te kiezen voor 3-laagse hardloopkleding: een thermoshirt voor warmtebehoud en zweetafvoer, een ademend hardloopshirt en een water- en windbestendig hardloopjack.

Zodra je de juiste kleding draagt, zijn 3 lagen meestal voldoende. Hoewel het in het begin misschien wat koud aanvoelt, zal je na de warming-up merken dat je voldoende beschermd bent tegen de kou.

In de winter dragen de meeste hardlopers strakke hardlooptights voor extra comfort en om schuring te voorkomen. Populaire accessoires zijn onder andere hardloophandschoenen, oorwarmers en hardloopmutsen.

Hardloopkleding tegen wind en regen

Bij harde wind of regen tijdens het hardlopen is het belangrijk om de juiste kleding te dragen om ongemak te minimaliseren. Ook hier geldt het advies om te kiezen voor 3-laagse hardloopkleding.

Hardloopsokken

Tot slot is het aan te raden om te investeren in hardloopsokken. Deze sokken zijn ademend, hebben minder naden en bieden demping, waardoor ze irritaties en blaren helpen voorkomen.