Kleding voor hardlopers

Vind je hardlopen leuk om te doen of ben je van plan om te gaan hardlopen maar vraag jij je af welke kleding daar het best bij past? We behandelen het in dit artikel.

hardloopkleding

Hardloopkleren

Bij het maken van je kledingkeuze is het belangrijk om naar het weer te kijken. Logisch, want in de zomer draag je minder warme kleren dan in de winter. Ook regen en wind zijn aspecten waar je als loper rekening mee moet houden.

Door het dragen van de juiste sportkleding voer je het zweet snel af, heb je comfortabele kleding aan en heb je het niet veel te koud of veel te warm.

Hardloopkleding voor in de zomer

Op warme dagen wil je voorkomen dat je het veel te warm hebt. Daarom is het belangrijk om niet te veel kleding te dragen. Het advies is om te kiezen voor een korte broek of tight en  een thermoshirt in combinatie met een hardloopshirt of hardloopsinglet.

Met name een thermoshirt wordt vaak vergeten. Vaak wordt er gedacht dat thermoshirts alleen bedoeld zijn voor koude weertypen. Maar niets is minder waar. Allereerst is het zo dat de belangrijkste functie van een thermoshirt het afvoeren van het lichaamszweet is. En dit is bij warm weer juist van groot belang.

Daarom zijn er thermoshirts ontwikkeld voor het sporten onder warme weer omstandigheden.

Verder is het goed om te kijken welke accessoires je wilt dragen. In de zomer wordt er vaak gekozen voor een pet of cap. Een hoofddeksel weert het zweet en zorgt er in sommige gevallen ook nog eens voor dat je niet tegen de zon in kijkt.

Verder kiezen veel lopers voor zweetbandjes en voor een comfortabel drinkgordel zodat er altijd voldoende vocht aanwezig is.

hardloop kleren voor in de zomer

Hardloopkleding voor in de winter

Het kiezen van hardloopkleding tijdens koude dagen kan soms erg ingewikkeld zijn. Wat je wilt voorkomen is dat je het tijdens het rennen je ijzig koud voelt. Maar het is ook niet de bedoeling dat zodra je op de helft van je hardlooproute zit je het veel en veel te warm hebt.

Er wordt aangeraden om te kiezen voor 3-laags hardloopkleding. Dat betekent dat je bovenkleding bestaat uit 3 lagen. Denk hierbij aan een thermoshirt die je lichaam warm houdt en het zweet goed afvoert, een goed ademend hardloopshirt en water en regen werend hardloopjack.

Zodra je de juiste kleding draagt zijn 3 lagen meer dan voldoende. Op het moment dat je van binnen naar buiten gaat zal het eerst wat koud aanvoelen maar na je warming-up zal je merken dat de kleding die je draagt je voldoende beschermt tegen de kou.

In de winter dragen de meeste mannen en vrouwen een strak zittend hardloop tight. Een hardloop tight zit heel comfortabel en zorgt voor weinig tot geen schuring waardoor irritatie en jeuk plekken voorkomen blijft.

Net als in de zomer draagt een groot deel van de hardlopers ook in de winter hardloopaccessoires. In de winter zijn dit vaak hardloophandschoenen, oorwarmers en hardloopmutsen.

hardloopkleren winter

Hardloopkleding tegen wind en regen

Als je gaat hardlopen wanneer het hard waait of regent wil je voorkomen dat je lichaam hier veel hinder van ondervindt. Daarom is het belangrijk om de juiste kleding te dragen. Ook hierin adviseren we om te kiezen voor hardloopkleding dat bestaat uit 3 lagen. Dus onderkleding die past bij de temperatuur van het jaar, een lichtgewicht en ademend hardloopshirt en een wind en water werend hardloopjack.

Hardloopsokken

Als laatste willen we de tip meegeven om hardloopsokken aan te schaffen. Hardloopsokken zijn ademend, beschikken over minder naden en hebben een dempende werking. Allemaal aspecten die voet irritaties blaren en kan voorkomen!

hardloopkleren hardlopers

Veel gekochte hardloopkleding

  • Hardloopshirts 
  • Hardloopbroeken 
  • Hardloopsokken